Hjelpen fra niesen er helt uvurderlig i hverdagen for Olav Spanne - nå har han takket henne

Olav Spanne delte ut Jærbladets fenalår til niesen sin Ellen Spanne Søyland. Foto: Ida Tiberg

Jærbladet deler tradisjon tro ut fenalår til gode hjelpere. Det første gikk til Ellen Spanne Søyland.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

I januar 2015 mistet Olav Spanne kona si i kreft. Ekteparet fikk ikke barn, så da hun gikk bort ble Olav alene. Han er dårlig til beins og er helt avhengig av hjelp for å klare seg i hverdagen.

– Jeg forhørte meg med kommunen om hjelp, men de kunne ikke komme før etter 15.00. Da skulle de være hos meg en halvtime annenhver uke, og ha 300 kroner for det. Siden jeg har fast plass på Klepp kommune sitt aktivitetssenter fem dager i uka så ble det nokså vanskelig for meg, forteller Olav Spanne.

En god hjelper

Vi sitter i bilen på tur til Bryne skule. Olav har nemlig sendt et brev til Jærbladet og nominert niesen sin, Ellen Spanne Søyland, som kandidat til å motta fenalåret som deles ut hvert år gjennom hele adventstida.

– Ellen ble redninga mi. Hun er så gilde. Hun tilbød seg å vaske og gjøre det som trengs i leiligheten min, og ingenting vil hun ha for det, sier Olav.

Annen hver uke, som oftest på en torsdag, er Ellen og steller hjemme hos Olav. Hun støvsuger, vasker gulv, tørker støv og vanner blomster.

– Hun tømmer oppvaskmaskin og henger opp klær. Jeg må ha hjelp til alt og Ellen er derfor helt nødvendig for meg, sier han.

Utdelig av fenalår

Utenfor parkeringsplassen på Bryne skule får Olav øye på Ellen gjennom vinduet. Hun kommer ut og tar i mot han. Vel inne på kontoret blir Olav svært rørt når han skal overrekke gaven.

– Du skal få dette av meg, Ellen, sier han før stemmen brister.

– Jeg hadde egentlig tenkt å gå, men kontordama sa at jeg måtte bli litt til, fordi det skulle komme noen. Det begynte å spinne i hodet før jeg så deg utenfor. For en gild påskjønnelse. Dette skal smake godt, sier hun til Olav.

Familiekontakt

Olav vokste opp i en søskenflokk på tre brødre. Yngste bror er den eneste av brødrene som har fått barn. Olav får god hjelp også fra søsteren til Ellen, Dagny Spanne Kjær, som steller graver for han.

– Vi har alltid hatt god kontakt med onklene våre. Da han ble alene tenkte jeg at det var fint å kunne hjelpe til, sier Ellen.

– Jeg har mye hjelp, så jeg har fått det godt selv om jeg er alene, sier Olav.

Så kikker han spøkefullt bort på niesen sin.

– Kan jeg fortelle om vindusvasken, spør han.

De ler godt.

– Fortell i vei, sier hun.

Vindusvaskeren

– Mannen til Ellen heter Bjørn Søyland og er politi i Time kommune. Han er jo, ja, jeg vet ikke hvor lang. Sikkert to meter høy. Han var med og vaske vinduene hjemme hos meg. Dagen etterpå var de store i øynene på Kleppheimen da jeg fortalte at jeg hadde hatt besøk av politiet. De lurte nok på hva galt jeg hadde gjort, og da jeg fortalte at politiet hadde vaska vinduene mine, skjønte de ingenting, sier Olav og ler.

Snart jul

Olav er veldig takknemlig for den gode kontakten han har med niesene sine. Nå gleder han seg til alle skal feire jul sammen hos Ellens foreldre.

– Også ses vi på torsdag 1. desember, sier Ellen før de klemmer hverandre og Olav kjøres tilbake i god tid til middagen på Kleppheimen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...