– Hvordan skal nyfødte i Hå få den beste starten på livet?

Vibecke Ersland har mange spørsmål rundt hennes sønn Lucas Ersland Thysse. Jordmor Katrine Bryne Johnsen forklarer og råder den nybakte mammaen. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

Tone Elin Berge (Ap) ville ha Hå-ordførerens svar på hvordan Hå kommune skal håndtere barselomsorg.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

I en interpellasjon til kommunestyret i Hå tar Tone Elin Berge (Ap) opp spørsmålet om hvordan barselomsorgen skal organiseres.

– Saken ble en «het potet» da det kom fram at Helse Stavanger ser for seg at omlag 40 prosent av kvinnene som har født, skal hjem etter svært kort tid, mindre enn et døgn. Det skal ikke bygges noe sykehushotell med plass til barselkvinner og deres nyfødte. Det blir sagt at det skal bygges samme antall rom i det nye sykehuset som sykehushotellet har i dag. En regner at det fortsatt skal være folkevekst i området vårt. Med de planene som nå liggere klare, vil det si at det blir færre rom/senger per innbygger enn nå. Helse Stavanger legger opp til kortere liggetid for de som har født, mener Berge.

Bedre retningslinjer for kyr?

Saken har ført til mange sterke reaksjoner. Temaet har blitt debattert i aviser, radio og tv. Mange har skrevet debattinnlegg, både fagfolk, private og til og med en bonde.

Ap-politiker Tone Elin Berge. Foto: Jorunn Erga Steinsland

– Han mente at kua hadde flere og bedre retningslinjer enn ei mor som har født. Jeg tror noe av årsaken til engasjementet, er folk sin følelse av at nå skal det spares, og effektiviseres på fødeavdelingene også. Det bli vanskelig å se at tilbudet er tenkt bedre og mer tilpassa den enkelte, skriver Berge i interpellasjonen.

Hvor mange jordmødre trenger Hå?

I en artikkel i Jærbladet 28. februar om kortere liggetid på sykehus for barselkvinnene, kommer det frem at jærkommunene må ruste opp tilbudet. Da er det selvsagt viktig at penger følger med. Men like viktig, hvilken barselomsorg skal vi ha? Hva er best for spedbarnet, mor og familien? Hvor stort apparat må vi ruste opp for at tilbudet skal være faglig forsvarlig til en hver tid? Jordmor er sentral i barselomsorgen. Hvor mange flere trenger Hå kommune? Finnes de? Hvordan skal vi gi nyfødte innbyggere i kommunen vår den beste starten på livet? Ordfører, jeg vet at du ikke kan svare direkte på alle disse spørsmålene, men jeg utfordrer deg likevel, skriver Tone Elin Berge (Ap).

Ordføreren svarer

Ordfører i Hå, Jonas Skrettingland (Krf), svarer at han oppfatter spørsmålet mer som et innlegg enn et spørsmål.

– Jeg må innrømme at jeg er helt i ytterkanten av det som kan kalles kjernekompetansen min. Den eldste gutten vår var fem dager før jeg visste han var født, og da var jeg fremdelses langt unna, så det kan hende andre vet mer enn barselomsorg enn meg, svarer han.

LES OGSÅ: – Om kvinnene skal sendes hjem seks til åtte timer etter fødsel er det for kort tid.

Han sier han ser poenget og har absolutt syn for at det er nødvendig med menneskelig omsorg i forbindelse med fødsel.

– Jeg er svært spørrende til hastverket med å få de nye mødrene ut dørene fra sykehuset kanskje før de er klare for det. Mødrene skal tidsnook google barnesykdommer og barnemat når de sitter hjemme for seg selv med uro for det mest verdifulle de noen gang har hatt i hendene.

Hå kommune avventer

Skrettingland sier det er satt i gang et arbeid som ser på hvordan svangerskapsomsorgen skal bli organisert i distriktet. En arbeidsgruppe har fått i oppdrag å lage et forslag til ny organisering, men har ikke kommet frem til noen konklusjoner enda.

– Arbeidsgruppa og ledere for svangerskapsomsorgen i kommunene diskuterer ulike løsninger, og ser på organiseringen med nye blikk. Hovedspørsmålet blir hva som er best for den som har vært gjennom en fødsel og skal ta seg av et nyfødt barn? Svaret på det spørsmålet kan være mange og ulike, mener Skrettingland.

Hå kommune velger å være avventende til rapporten som skal komme, og regner med at dersom kommunen skal ta over oppgaver, følger det også med midler slik at kommunen kan sikre et faglig forsvarlig tilbud.

– Det er ikke tvil om at det er mange på jordmødre. Det kjenner på sykehuset og kommunene på. I Hå har vi hatt ledige stillinger i 2017. Per 4.6 vil det være ansatt jordmor i alle de 1,8 jordmorstillingene vi har. Det er vanskelig å si noe om hva vi vil ha behov for fremover. Det er avhengig av hva som konklusjonen blir når det gjelder liggetid og ansvarsfordeling. Personlig deler jeg engasjementet for å gi barn som kommer til verden en god start. Og jeg deler troa på at mor så vel som barnet trenger omsorg i denne første fasen, svarer han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...