- Ikkje grill på stranda

INSPEKSJON: Jarle Kloster og Per Ivar Aniksdal i Hå brannvesen tok ein runde på Brusand strand torsdag for å snakka med folk om grillforbodet. Hildegunn Voll med Ane Voll på fanget og Camilla Aarsland med Martin Aarsland på fanget hadde gått for kald mat i kjølebag. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Trudde du det var lov å grilla på stranda nå? Då tar du feil.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

GRILLFORBOD: Brannvesenet har lagt ned totalforbod mot grilling og bål. Ikkje alle har fått med seg at dette også gjeld strendene. Derfor tar brannvesenet føtene fatt og går kontrollrundar på strendene.

Gnist kan antenna

- Det er grillforbod på strendene òg. Gnistar kan antenna marehalm og gras. Får du ein gnist, tek det raskt fyr. Det er veldig tørt nå, seier brannsjef i Hå, Per Ivar Aniksdal og riv laus nokre knusktørre grastustar som meir eller mindre smuldrar opp mellom fingrane.

Nokre få marehalmsmeter vekke ligg Brusand strand. Midt på dagen er det framleis god plass, men strandgjestene sig stadig på.

I kvar sin ende av denne stranda ligg campingplassar. Ein brann som spreiar seg mot campingvognene og hyttene er den store frykta til brannsjefen.

Grilling i sanden

Heilt nede ved sjøkanten har Hildegunn Voll og Camilla Aarsland rigga seg til med kvar sin unge på fanget. Mellom dei står friske bær og ein kjølebag. Grilling ventar dei med til dei er vel heime.

- Me er kjende med grillforbodet, og det respekterer me, seier dei to.

Akkurat i dag luktar det ikkje grill på stranda, men ifølgje Voll var det fleire som nytta sjansen til å grilla på stranda i helga.

- Eg la merke til at fleire bare grov små holer i sanden, fylde på med grillkol og fyrde opp, rett på stranda. Etterpå vart det bare dekka over med sand. Det reagerte eg litt på, seier Voll.

Det er ho ikkje åleine om. Brannsjef Aniksdal liker absolutt ikkje denne forma for grilling, heller ikkje om det ikkje hadde vore totalforbod.

- Det vil eg sterkt frårå folk å gjera. Sjølv om ein trur at ein har sløkt det godt og grave godt med sand over, kan dette vera varmt i lang tid og det kan koma ungar og brenna seg kraftig. Nei, det likte eg ikkje å høyra, seier Aniksdal.

Han oppfordrar folk til å ty til andre matpakkar enn grillmat når dei legg turen til strendene.

- Ikkje kast grill i søppelspann

Sjølv om ingen hadde fyra opp grill på stranda akkurat i dag, var det tydelege spor av at det ikkje var lenge sidan det hadde skjedd.

- Sjå oppi her.

Leiar i beredskapsavdelinga i Hå, Jarle Kloster, løfter opp lokket på eit søppelspann få meter frå sandstranda. På toppen ligg nettopp ein eingongsgrill. Rundt spannet ligg fleire restar av grillkol.

Når det ikkje er totalforbod, oppfordrar Aniksdal folk til å ta med seg grillane heim og kasta dei ein forsvarleg plass.

Aniksdal og Kloster oppfordrar også folk som røyker å vera forsiktige ute i naturen.

- Mange plassar skal det ikkje meir til enn ei sigarettglo før det tek fyr, seier Aniksdal.

- Grill i hagen

Sjølv om det er totalforbod mot eld og grilling, kan du framleis grilla heime i hagen eller på terrassen din.

- Du bruker som regel ikkje eingongsgrill heime. Då er det i meir ordna former. I tillegg er det ikkje den same tørre vegetasjonen i nærleiken av ein grill i ein hage og dei fleste har ein vannslange i nærleiken, seier brannsjefen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...