IKM Haaland kvitter seg med lakkeringsverksted

Norsk Overflate Teknikk har tatt over IKM Haalands pulverlakkeringsverksted på Vigrestad. Foto: Norsk Overflate Teknikk

De ansatte har fått tilbud om å bli med over til Norsk Overflate Teknikks nye firma.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

IKM Haaland AS har solgt pulverlakkeringsverkstedet sitt på Vigrestad til Norsk Overflate Teknikk. Konsernsjefen for IKM Gruppen, Ståle Kyllingstad, sier at bakgrunnen for salget er at de vil forenkle driften på Håland.

– NOT trenger å styrke sin kapasitet, samtidig som vi vil gå tilbake til bare å lage tynnplater. Dette vil bli en god driftsmodell for begge, og ikke minst for verkstedet, som trengte mer kapasitet, sier Kyllingstad.

Han ønsker ikke å svare på hvor mye IKM Haaland fikk betalt for verkstedet.

Røde tall for IKM Haaland

IKM Haaland har siden 2009 slitt med røde tall i regnskapet. I 2016, som er det siste regnskapsåret som er tilgjengelig i Brønnøysundregisteret, hadde IKM Haaland AS et negativt årsresultat på 12,4 millioner kroner. Det var rundt fem millioner dårligere enn året før. Kyllingstad sier markedet har vært tøft med mye overkapasitet og knallhard priskonkurranse.

– Det er et tungt marked. Går du rundt og ser, er det mange innenfor stålbransjen som hadde det tøft i fjor, sier han og legger til at det nå er tegn til bedringer i markedet.

Kyllingstad håper salget av verkstedet kan bli et vendepunkt for IKM Haaland.

– Vi tror driftsmodellen blir enklere og mer forutsigbar. Dette er et gammelt og tradisjonelt selskap. Vi har ikke like lang tradisjon med pulverlakkering. Jeg tror at når vi går tilbake til det vi kan, blir det enklere å få fortjenesten tilbake. Det er derfor vi gjør det. Med en enklere driftsmodell blir det enklere å finne ut hvor vi tjener og taper penger, sier Kyllingstad.

Per nå foreligger det ikke, ifølge Kyllingstad, andre planer om endringer i IKM Haaland.

Ståle Kyllingstad sier IKM Haaland selger pulverlakkeringsverkstedet for å forenkle driftsmodellen. Foto: Trude Håland

Den offisielle overtakelsen av pulverlakkeringsverkstedet, som får navnet NOT Pulverlakk Haaland AS, skjer mandag 6. august. Det er Ivar Salte, daglig leder i NOT Pulverlakk AS, som vil ha ansvaret for drift av det nye firmaet. Overtakelsen skal være et ledd i NOTs videre satsing i onshore- og offshoremarkedene. Da Jærbladet snakker med Salte, er han ute og kikker på anlegget på Vigrestad.

– Det er ingen pulverlakkeringsanlegg som er like, så nå gjelder det å sette seg inn i det og finne styrker og svakheter, sier Salte.

– Glad for at ansatte blir med

Han sier han er glad de ansatte blir med over i det nye firmaet.

– Det er avgjørende for NOT at de blir med oss videre for å lykkes. De har drevet med lakkering i ti-elleve år. Det er viktig å bygge videre på de erfaringene de ansatte har, sier Salte.

Det skal lenge ha pågått samtaler mellom IKM Haaland og NOT om pulverlakkeringsanlegget på Vigrestad. Ifølge Salte har IKM Haaland i perioder ikke hatt nok egenproduksjon til å holde anlegget gående fra morgen til kveld. Samtidig har NOT, som ikke har noen egenproduksjon, men overflatebehandler på oppdrag for andre, vært interessert i å vokse og utfylle de to pulverlakkeringsanleggene de allerede har.

– Nå kan vi gi et bredere tilbud til kundene våre. En utfordring med pulverlakkeringsanlegg, er at størrelsen på enhetene du kan kjøre gjennom er begrenset. På anlegget vårt i Larvik kan vi har store, tunge deler, det på Kvål kan ta lange, forholdsvis tunge deler, mens dette kan ta spesielt høye deler, sier Salte.

Han sier at IKM Haaland nok kommer til å bli den største kunden på Vigrestad framover, og regner med at innen et halvt år skal de klare å ha fylt opp resten av ordreboken.

– Det er fullt hus på de andre anleggene våre. Vi trenger å øke kapasiteten, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...