Jærbu siktet for naziflagging og mistenkt for tagging

Jærbuen som er siktet for hatefull symbolbruk er også mistenkt for å ha malt disse nazistiske symbolene på en fjellvegg i Gloppedalsura. Foto: Kristine M. Stensland

To menn har blitt siktet for hatefulle ytringer etter at de flagget med et nazistflagg på strandtur tidligere i juni.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

To menn i 30-årene, den ene fra Jæren og den andre fra Sandnes, er siktet for å ha flagget med et flagg prydet med hakekors da de var på strandtur på Bore tidlig i juni. Det skriver Stavanger Aftenblad. De to er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 185, som omhandler straffbare ytringer, herunder symbolbruk.

– Må vurderes enkeltvis

– Vi har i utgangspunktet ytringsfrihet i Norge, men enkelte typer symbolbruk er straffbare ifølge denne bestemmelsen, sier politiadvokat Kenneth Møller til Jærbladet.

– Hvorvidt bruken er straffbar, beror på om vilkårene ellers i bestemmelsen er oppfylt. Det må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle ut fra konteksten symbolene er brukt i og hvordan allmennheten oppfatter symbolbruken, utdyper han.

Så vidt Møller kjenner til, er det så langt ingen som har blitt domfelt for hatefull symbolbruk alene.

Politiet har også vært på husransakelser hjemme hos de to mennene. Der skal det blant annet ha blitt tatt beslag i et flagg prydet med hakekors.

Tidligere straffedømte

Jærbuen er også mistenkt for å ha malt et hakekors på en fjellvegg i Gloppedalsura i påsken. I februar ble det malt et tilsvarende hakekors ved Melsvatnet i Time. Møller, som nylig fikk ansvar for hatkriminalitet i distriktet, kjenner foreløpig ikke til dette tilfellet. Han er heller ikke kjent med den nazistiske tilgrisingen av turveien langs Frøylandsvatnet, som ble anmeldt av Klepp kommune tidlig i mai.

– De sakene du nevner nå kjenner jeg ikke detaljene i, så de kan jeg ikke kommentere på nåværende tidspunkt, sier Møller.

Han legger til det under etterforskningen vil være naturlig for politiet å se på sammenhenger mellom sakene. Møller ønsker ikke å si for mye om de to mennene som er siktet for å ha tatt med naziflagget sitt på Borestranda, men svarer på direkte spørsmål at begge to er straffedømt fra før av, uten at han ønsker å utdype hva de er dømt for. Møller ønsker heller ikke å kommentere om de to tilhører et spesielt miljø.

– Det får etterforskningen eventuelt vise, sier han.

Siste med #NazismeVis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...