Jette realiserte kafédraumen

Foto: Jorunn Erga Steinsland

Fredag 13. var langt i frå ein ulukkesdag for Jette Bjorland. Det var dagen då ho nådde draumen sin - ein nyoppussa kafé Jærbuen.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2017 kl 00:23

NÆRBØ: - Det har altså blitt så bra!

Langs vindaugsrekka sit eldre karar på rekke og rad. Lovorda sit laust. Det er laurdag og det er akkurat på den tida av dagen stamgjestene fyller opp langbordet på Kafé Jærbuen. Nokre av dei har vore fast inventar i 35 år. Andre kan ikkje skilta med like lang kafé-erfaring, men alle er einige om at Nærbø treng ein slik samlingsplass.

- Det er nokon som blir litt øvegidde av at eg går på kafé kvar dag. Då seier eg at dette er kantina mi, ler Sigurd Høyland.

Han er bonde på Rimestad og er ofte innom for mat og ein god drøs.

Frå kjøkkenet kjem kaféeigar Jette Bjorland med to tallerkar med graut.

- Kva syns de om stolane? De har fått nokre ekstra gode nokon. Det fortener det, smiler Bjorland.

- Ja, det er slingrekantar på desse, så me gamle ikkje skal detta ut, seier Torstein Jakobsen og ler godt.

Foto: Jorunn Erga Steinsland

Nådd målet

Jette Bjorland har lenge hatt ein draum om å fornya kaféen. Lokalet gjekk i brunt og kvitt med villmarkspanel på veggane. Mellom jul og nyttår forsvann alt av panel. Nokre veggar har fått blomstrete tapet, andre har blitt måla. Utgangspunktet var Jette sine eigne yndlingsfargar: grønt og oransje.

Kaféen har halde oppe under heile oppussinga, men i lokale i samfunsshuset. Fredag 13. januar opna kaféen for fyrste gong i ny drakt.

- Alt er nytt. Nå har eg nådd målet og har ei boblande lukkekjensle inni meg. Det er heilt fantastisk, strålar Bjorland, medan det stadig sig fleire gjester inn i lokalet.

Her er nye bord og stolar, sofakrok og leikekrok, ny disk og nye interiørdetaljar.

Foto: Jorunn Erga Steinsland

Begynte som 13-åring

Jette Bjorland har arbeidd ved Kafé Jærbuen i 31 år. Det er ikkje verst når ho sjølv er 44.

- Eg begynte i oppvasken som 13-åring. Syster mi, som er fem år eldre enn meg, arbeidde her. Ein morgon kom ho inn på rommet mitt og sa at dei trengde ekstra hjelp på kaféen og at eg bare måtte koma meg opp, fortel Bjorland. …

Ho var ikkje vanskeleg å be.

- Etter det har eg vore her, smiler ho.

Foto: Jorunn Erga Steinsland

Dei siste 23 åra har ho drive kaféen.

- Eg har seks ungar. Den sjuande er kaféen, seier ho, og legg til at ho er takknemleg for alle som har stilt opp for at ho skal kunna ha denne jobben.

- Det er ingen ni-til-fire-jobb. Eg har hatt barnepike med meg på jobb, ein kjempegod mann og ei mor og svigermor eg ikkje kunne klart meg utan. Det betyr utruleg mykje for meg at eg har fått lov til det her, seier ho.

Foto: Jorunn Erga Steinsland

Restaurant

Sitjande i ein nyoppussa kafé som har blitt akkurat slik ho drøymde om, er det nettopp dagen for å vera takknemleg. Jette er takknemleg for mykje, for eit stødig og stabilt personale og for lojale kundar.

Ein viktig ekstra fot for kafé Jærbuen er catering. Kaféen leverer til både små og store selskap. Og sidan det ofte er folk på plass på kjøkkenet på kveldstid og lagar mat til catering, vil Jette Bjorland nå prøva ut noko nytt. Kafé Jærbuen skal nemleg også vera restaurant. Fyrste gongen var nå i helga.

- Me har bestemt at me vil prøva, men ikkje kor ofte. Det vil bli klart til februar, seier Bjorland.

Restauranten vil ha ein annan meny enn kaféen. Her blir det litt mindre kjøttkakefaktor enn dagtid. På menyen står både biff og tapas.

Foto: Jorunn Erga Steinsland

Jette Bjorland legg ikkje skjul på at det til tider har vore hardt å drifta kaféen.

- Det er hardt arbeid. Me har hatt mange tøffe år. Det er inga gullgruve å driva kafé, men nå gjer me det godt. Eg er vanvittig heldig som får driva på med dette, seier ho.

- Eg er vanvittig heldig, seier ho med eit smil.

Karane langs vindauga er iallfall godt fornøgde. Både med lokalet og maten.

- Her serverer dei mykje mange ikkje lagar heime lenger. Viss me får noko ekstra, som rullepølse: det er godt det, ja då seier me iallfall ingenting til kona, humrar Høyland.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...