Jone Wiig fikk årets BU-pris i Rogaland

PRISVINNER:
Jone Wiig er tildelt årets BU-pris. Foto: Trude Håland

– Jeg er stolt og ydmyk. Å få denne prisen viser at vi har gjort noe riktig.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

43-åringen driver videre som fjerde generasjon i det farfaren startet for 90-100 år siden. Når Jærbladet kommer på besøk for å prate om bygdeutviklingsprisensom tildeles av Innovasjon Norge Rogaland og Fylkesmannens landbruksavdeling, sitter han bak spakene på en truck.
Pallevis med agurker skal avgårde til Coop-butikkene i regionen. Nok en lang arbeidsdag har begynt, og Wiig sitter sjelden stille på kontoret i andre etasje. Det er noen dager siden han fikk vite at han ble prisvinner.

– Jeg ble litt overrasket da jeg fikk beskjeden. Det er selvsagt stas, og jeg er faktisk ganske rørt også. Det er kjekt å bli satt pris på, sier han.

50 000 kroner

BU-prisen som den kalles, deles hvert år ut til personer i fylket som har vist god evne til nyskaping og næringsutvikling innen landbruket. Det dreier seg om landbruksnæringen i vid forstand, både innenfor tradisjonelt landbruk og tilleggsnæring. Den er også kjent som bygdeutviklingsprisen, eller bedriftsutviklingsprisen, som er det nye navnet.

Fylkesvinneren får et diplom og 50 000 kroner, og er også med i finalen om å vinne den nasjonale BU-prisen som deles ut under Grüner Woche i Berling i januar. Der er førstepremien hele 250 000 kroner.

Agurk er hovedproduktet for Jone Wiig Gartneri, men produserer også blomkål og kålrot, samt «sjitne gulerøde». Sistnevnte ble i 2015 kåret til «Årets det grønne naturelle» av Det Norske Måltid.

Wiig er snar med å dele rosen og suksessen med samarbeidspartnere og andre involverte. Det er mange støttespillere som kan ta sin del av æren.

– Det er en livsstil. Derfor er det viktig å ha folk rundt meg som forstår. Familien vet hva dette går i, og hva som kreves, smiler han.

Innovativ

Wiig trekker fram Coop-kjeden, som både er en viktig kunde, men også samarbeidspartner.

– Uten dem og deres positivitet, hadde det neppe gått, sier han ærlig.

Det er den genuine matinteressen og tanken om at forbrukeren fortjener bedre enn «posemat», som ligger bak alle arbeidstimene. Wiig trigges av å gjøre noe nytt, og har stadig tanker om hvordan han kan forbedre og videreutvikle egne produkter.

– Det er ikke alltid lønnsomhet som er drivkraften, men det er motiverende å utvikle noe som ikke er så vanlig, og det å gjøre ting på en annen måte, sier han.

Under Potetfestivalen nylig, dro han i gang konseptet med en pop up-restaurant, «Bonden og kokken» i Storgata på Bryne, sammen med kokk Arne Nese.

Fin jurydom

Hvilke planer han ruger på, har han ikke tenkt å dele helt enda, men det involverer de «sjitne gulerødene». Kanskje blir det bok, kanskje blir det nye oppskrifter, kanskje blir det et helt nytt produkt hvor gulrøttene spiller hovedrolen. Foreløpig holdes kortene litt tett til brystet.
– Jeg har mange idéer i hodet, så får vi se hva det blir til, smiler Wiig lurt.

Hemmelig er derimot ikke juryens begrunnelse for årets BU-prisvinner:

«Jone Wiig er en driver i gartnermiljøet i Rogaland og han jobber utrettelig med ulike deler av miljøet (forskere/ produsenter/kokker/gartnere) for å sikre at de hele tiden strekker seg etter nye mål. Han søker nye veier for å både oppnå biologisk og økonomisk bærekraftig produksjon og er opptatt av produktutvikling. Ellers er Jone en raus person og han og hans team deler på erfaringer og inviterer inn andre for å formidle hva og hvordan de tenker, slik at andre drar nytte av deres kunnskap. Jone har også bidratt til profilering av «Matfylket Rogaland» og han bidrar med innspill og refleksjoner overfor det offentlige i utviklinga av den regionale næringsstrategien. Etter vårt syn Jone Wiig gartneri en meget verdig vinner av BU-pris 2017 og en fantastisk representant for norsk landbruk i nasjonal sammenheng».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...