Julie Brodtkorb brenner for å få flere elever som disse på Øksnevad

Julie Brodtkorb stakk innom VG2 på anlegsteknikk-fag ved Øksnevad vidaregåande skule. Her med elevene Even Svela og Maria Sudland. Foto: Trude Håland

Brodtkorb, som er administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), og er bekymret over tilgangen på lærlinger til bransjen de neste årene.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Fram mot 2025 skal infrastrukturen bygges ut kraftig, og vi står overfor store veiprosjekt over hele landet. Spørsmålet er hvem som skal utføre alt arbeidet. Vi trenger folk som kan håndtere de nødvendige anleggsmaskinene, og per i dag er lærlinger i anleggsteknikk-bransjen en mangelvare. Bedriftene slåss om dem, sier Brodtkorb.

Underskudd på lærlinger

Hun mener det er håpløst at myndighetene setter krav til entreprenørbedrifter om 7 prosent lærlinger når de leverer inn sine anbud om kontrakter for ulike prosjekt. I vårt distrikt gjelder dette både utvidelse og omlegging av E39, samt Rogfast. I 2018 har det vært underskudd av lærlinger i bransjen, både her i distrktet og på landsbasis. I følge Stig Dybdah fra Opplæringskontoret er det for tiden er 155 lærlingekontrakter innenfor anleggsteknikk, noe som altså er for lite.

Mandag tok Brodtkorb turen til Øksnevad vidaregåande skule for å diskutere situasjonen med Dybdahl og avdelingsleder for anleggsteknikk-fag, Torgeir Skretting.

Avdelingsleder for anleggsteknikk-fag, Torgeir Skretting (f.v.), adminstrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb, Stig Dybdahl fra opplæringskontoret og Marie Oftedal fra MEF Rogaland. Foto: Trude Håland

Stor søkermasse

Skolen opplever for tiden stor pågang fra ungdommer som vil gå VG1 anleggsteknikk, og hadde 130 søkere på venteliste til sine 60 plasser fordelt på fire klasser. 70 stod på venteliste og en del av disse kom til slutt inn på sitt førstevalg. Kravet var en snittkarakter på 4,2.

– Det virker for høyt. Jeg tror mange som virkelig ønsker et slikt yrkesvalg og studieretning, blir stående på sidelinjen. Det er veldig synd, for entreprenørselskapene går garantert glipp av flere gode, lojale medarbeidere. Tenk hvor mange som kunne lært seg et fag, få mestringsfølelse og gått rett ut i jobb hvis man får tilgang på enda flere slike skoleplasser, sier Brodtkorb.

For fire år siden utvidet skolen fra tre til fire klasser, og det er behov for ytterligere utvidelser, uten at det foreløpig ligger konkrete planer for dette.

– Først og fremst er det myndighetenes ansvar. Det er myndighetene som som gir de nødvendige bevilgningene til å utdanne nok fagarbeidere til bransjer med spesielle behov og krav. Det nytter ikke med fine festtaler og tomme løfter, men handling i det som er yrkesfagenes år. Stilles det krav om en viss prosentandel lærlinger til våre medlemsbedrifter, må regjeringen også følge opp. Det må være nok skoleplasser, ellers blir det jo ingen med den nødvendige kompetansen å ta av, sier Brodtkorb.

Mer konkret læreplan

Hun er også opptatt av at den nye læreplanen som er på trappene, bør konkretiseres enda mer, noe MEF prøver å påvirke.

- Hvor mange timer undervisning skal det være med dumper, hvor mange timer med hjullaster og hvor mange timer med gravemaskin-opplæring skal elevene gjennom? Det må komme tydeligere fram, og man må ha samme tankegang som gjelder eksempelvis for studiespesialisernde. Der er det spesifisert hvor mange timer de enkelte fagene skal ha, sier Brodtkorb.

På Øksnevad gis det undervisning i de tre nevnte anleggsmaskinene, i tillegg har man anledning til å gi opplæring i doser og veihøvel for elever som med sikkerhet vet at det er disse de vil jobbe med.

MEF

• En frittstående bransje- og arbeidsgiverorganisasjon som representerer litt over 2070 små, mellomstore og store bedrifter.

• Hovedtyngden av medlemsbedriftene driver maskinell anleggsvirksomhet, men forbundet organiserer også skogsentreprenører, brønnborere og gjenvinnings- og avfallsbedrifter.

• Samlet omsetter medlemsbedriftene for rundt 77 milliarder kroner i året og sysselsetter litt over 30.000 arbeidstakere.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...