Kjemperespons for folkemøte om ung rus

Stortingspolitiker Margret Hagerup (t.v), Bryne vgs-rektor Ingunn Folgerø og Oddgeir Høyekvam, som representerer NNPF i arrangementskomiteen Foto: Nils-Ove Støbakk

Storstova på Bryne ble fylt opp på rekordtid. Nå vil arrangørene streame til Klepp rådhus i tillegg.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Jeg la ut informasjon på Facebook forrige torsdag, på kvelden. Allerede før midnatt var det nesten 200 påmeldte, forteller Margret Hagerup.

– På formiddagen neste dag var Storstova fullbooka.

Gratis billetter

Torsdag 22. november inviterer Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), i samarbeid med Hå Høyre, Klepp Høyre og Time Høyre, til et åpent folkemøte om ungdomsmiljøet på Jæren. Undertittelen til arrangementet er «Barnet DITT ruser seg». Og det er tydeligvis mange som er interessert, så derfor må alle reservere billetter – selv om arrangementet er helt gratis.

På grunn av den store etterspørselen vil folkemøtet bli direktesendt på storskjerm på Klepp rådhus. Også her blir man anbefalt å melde seg på for å være garantert plass.

– Det er jo et utrolig viktig budskap, understreker stortingspolitikeren Hagerup, som tok initiativ til arrangementet sammen med Oddgeir Høyekvam, som i flere år har vært aktiv i NNPF.

– Grunnen til at vi valgte overskriften er at mange tenker «dette angår ikke meg». Men dette er noe som angår alle foreldre, sier hun.

I utgangspunktet ville de tre Høyre-lagene på Jæren prøve å få til noe etter jul.

– Så snakket jeg med Oddgeir, og så ble vi enige om at dette måtte vi bare få gang på, forklarer Hagerup.

Rektor er positiv

De fikk dannet en arrangementskomité sammen med en representant fra hvert av de tre Høyre-lagene pluss Sara Sommerstad Tjelmeland, som er ungdomskoordinator i Klepp kommune.

På programmet står blant annet en orientering fra SLT (Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak) og politiet på Jæren. Øystein Samsonsen fra NNPF skal ha et foredrag med tittelen «Bry deg», mens Mona og Arne Bratland skal fortelle om hvordan det er å miste en sønn som følge av overdose.

Ingunn Folgerø, rektor ved Bryne vidaregåande skule, er veldig positiv til initiativet og er glad for at ekteparet Bratland også skal ha foredrag for elevene på dagtid.

– Det har skjedd noen endringer i hele landet de to siste årene. Særlig i russekulturen. Det er mer voldelig, og det har blitt tidvis mer et ungdomsfest-problem enn russefeiring. Jeg tror det er mange foreldre som vil ha mer informasjon om hvordan de skal oppføre seg, sier Folgerø.

Hun oppfordrer foreldre til å være skeptiske på barnas vegne.

– Det er ikke én type ungdom som ruser seg. Dette gjelder ikke mange, men det kan være hvem som helst.

Vil vekke foreldrene

Både Folgerø, Hagerup og Høyekvam opplever at det er stadig mer aksept for narkotikabruk blant norske ungdommer. Derfor mener de at alle foreldre bør sette seg mer inn i tematikken.

– Vi må kunne snakke med barn og unge om dette, sier Margret Hagerup.

– Det er viktig å lære mer, også for foreldre som ikke har tenåringer i hus helt ennå.

Målet med arrangementet er ikke å skremme foreldre – men kanskje å vekke dem litt opp.

– De må våkne og være på ballen, poengterer Hagerup, som også mener det er viktig å få fram at dette ikke er PR-stunt fra partiet Høyre.

– Dette kunne like gjerne vært et tverrpolitisk arrangement. Nå ville vi få fortgang i det, men vi er helt sikre på at de andre partiene stiller seg bak arrangementet.

Bagatellisering bekymrer

Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er en ideell organisasjon som drives på frivillig basis og har rundt 3500 medlemmer fra politiet, Tollvesenet, påtalemyndigheten, Kriminalomsorgen, Forsvaret og andre naturlige samarbeidspartnere. Foreningen har flere lokallag der hovedaktiviteten er det forebyggende prosjektet «Bry Deg – si nei til narkotika».

Oddgeir Høyekvam forteller at de er bekymret over at stadig flere ungdommer bagatelliserer narkotika.

– Foreldrene er nøkkelen, det er jo de som er primærforebyggere for sine barn. Og den viktigste forebyggingen handler jo ikke om rus, men om trygge og gode oppvekstvilkår. Vi vil gjøre det lettere for flere å ta gode valg, forklarer han.

Margret Hagerup understreker at voksne må være gode forbilder – også med tanke på alkohol.

– Og vi voksne må dele at livet er fullt av oppturer og nedturer. Det må man klare å takle uten å føle at man er unormal.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...