Kjøpte kinesiske blåserøyr for over 20 år sidan - dømt til bot i år

Illustrasjonsbilde. Foto: WIki Commons

Ein mann i slutten av 30-åra, frå Jæren, er dømt i Jæren tingrett for brot på våpenloven § 33, for å eiga eit blåserøyr for utskyting av piler.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Retten var ikkje samd i at mannen hadde eit aktverdig føremål som kunne rettferdiggjera at han åtte det som framstår som eit valdsprodukt:

– Slik retten ser det, er det nærliggende at tiltalte var i aktsom rettsuvitenhet i de første årene han eide blåserøret. Han kan imidlertid ikke ha forventninger om at alle våpentyper er lovlige for alltid. Blåserøret er også et voldsprodukt. Det brukes til å skyte spisse piler.

– Alle som eier slike spesielle voldsprodukter, har plikt til å holde seg oppdatert om lovgivningen. Kravet til aktsomhet skjerpes med vedtakelsen av den nye forskriften i 2009, og overgangsbestemmelsen om destruksjon og innlevering.

Tre vitne uttalte seg i rettssaka, som ende med at mannen fekk ei bot på 9500 kroner, eller fengsel i 19 dagar, viss han ikkje betaler bota. Det kinesiske blåserøyret som mannen åtte, vart inndrege. Han må også betala saksomkostningar à 3000 kroner.

Blåserøyret skal ha blitt skaffa i 1998-99, då mannen var del av ein kampsport-klubb. Røyret vart kjøpt samstundes som han kjøpte ei drakt, på eit tidspunkt det ikkje fanst eit uttrykkeleg forbod mot å ha blåserøyr. Forbodet vart innført i forskrifts form i 1999, og er vidareført i våpenforskrifta frå 2009.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...