Klagar på formannskapet

Trine-Jannike M. Rovik leste opp eit klagebrev i kommunestyret og fekk med seg 13 andre til å signera det. Ein av dei var avtroppande ordførar Terje Mjåtveit. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Trine-Jannike M. Rovik (Ap) klaga valet av nytt formannskap i Hå inn til Kommunal- og regionaldepartementet.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2011 kl 07:21

Torsdag hadde det nye kommunestyret i Hå sitt fyrste møte. Den fyrste saka dei skulle stemma over var val av nytt formannskap. Det skjedde ikkje utan diskusjon. Som varsla på førehand, ønskte Høgre, ved Mindor Jelsa, at formannskapet skulle veljast ved forholdstalsval.

– Det er skuffande at de prøver å finna smutthol i plassen for å oppfylla lovverket, sa Jorunn Haver Figenschou (Ap), retta mot fleirtalspolitikarane.

Fleirtalspartia Høgre, KrF, Frp og Sp ønskte denne valforma for å unngå at 40 prosent av representantane i formannskapet må vera kvinner.

Lovverket seier at formannskapet skal ha minst 40 prosent av kvart kjønn, så langt dette lar seg gjera. Med forholdstalsval meiner fleirtalspartia at dei likevel får ei lovleg løysing.

Det meiner ikkje Trine-Jannike M. Rovik. Ho klaga det nye formannskapet inn til Kommunal- og regionaldepartementet ved statsråd Liv Signe Navarsete.

– Formannskapet fyller ikkje kravet til kjønnsrepresentasjon. Følgjeleg er valet ulovleg, sa Rovik frå talarstolen.

For at klagen skal kunna sendast departementet, trengde Rovik tre underskrifter. I ein pause i kommunestyret fekk ho 14. Alle representantane til Nærbølista og alle representantane til Arbeiderpartiet skreiv under.

Rovik hadde full støtte frå avtroppande ordførar Terje Mjåtveit.

– Me var med i eit prosjekt som skulle vera eit utstillingsvindauge for kvinner i politikken. Det er veldig synd at rullegardinet har gått heilt ned i det utstillingsvindauga, sa Mjåtveit.

Jonas Skrettingland (KrF) innrømma gjerne at han ikkje var stolt av å ikkje oppfylla ei kjønnsfordeling på 40/60.

– Men det er sjølvsagt gode grunnar for at det blir sånn. Det har med samansetninga av kommunestyret å gjera. Som parti har vår gruppe den kvinnerepresentasjonen i formannskapet som er nødvendig, men me skal ta kritikk for at me er med og vel dette formannskapet, sa Skrettingland.

Det nye formannskapet vart velt med 19 (H, Sp, Frp og KrF) mot 14 stemmer (Nl og Ap).

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...