– Glas- og metallinnsamling kunne me fått til for lengst

Roar Lima Grødeland (Sp) vil ha meir glas og metall samla inn, og mindre på avvegar på kjelver og i siloar. (Arkivfoto: Åge Bjørnevik)

Roar Lima Grødeland (Sp) ser ironien i at Klepp innfører eigen glas- og metalldunk no, etter at søppelsorteringsanlegget som skulle løysa problemet er opna.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– I førre valperiode våga eg meg med spørsmål om me skulle få til innsamling av glas og metall. Svaret var at det ikkje var nødvendig, for IVAR skal byggja søppelsorterteringsanlegg. No er søppelsorteringsanlegget er ferdig – og me får innsamling av glas og metall! Dette kunne me fått til for lenge sidan, sa Roar Lima Grødeland (Sp) i kommunestyret måndag kveld.

Børge Brunes (V) følgde opp:

– Eg er kjempeglad for at dette kjem frå 1. januar 2020. Då er me 12 år etter Gjesdal i løypa. I Venstre har me jobba for henting av glas og metall heilt sidan 2011. Eg er skuffa over meg sjølv, at me ikkje har fått til dette før, sa Brunes, som viste til at gjenvinningsgraden i Gjesdal gjekk opp frå 60 til 90 prosent då dei innførte eigne dunkar for glas og metall.

– Det er mykje lettare å leggja tomme glas og maisboksar og slikt i dunken enn å samla det opp og levera det til miljøstasjon, slo Brunes fast.
IVAR opna det nye sorteringsanlegget sitt på Forus ved nyttår. No kan både plast og metall kastast i restavfallet, men anlegget klarar ikkje å skilja ut glas – og har fått problem med at det er for mykje glas i restavfallet. Derfor helsar det interkommunale renovasjonsselskapet velkommen eigne dunkar for glas og metall.

Frå nyttår innfører Klepp kommune henting av glas og metall frå heimar og bedrifter.

Klepp skal gå saman med Hå om eit anbod. I Hå har husstandane allereie dei gamle dunkane for plast, som no skal brukast til glas og metall. Klepp samla inn plasten i sekkar, og må derfor kjøpa inn og plassera ut 6250 heilt nye dunkar. Det kostar nær 1,7 millionar kroner.

I drift vil den nye henteordninga kosta godt og vel 300.000 kroner ekstra per år – rundt 55 kroner per abonnent – men det kjem truleg ingen prisauke for husstandane dei første par åra.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...