Kombinerer kjemismell og dyrestell

Rektor Rune Haaland i fjøset på Øksnevad videregående skole. Foto: Peder Holterman Solland

Øksnevad videregående skole vil i høst tilby utdanning som kombinerer realfag og praktisk dyrehold.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

I et nytt utdanningstilbud vil 24 elever få muligheten til å få spesiell studiekompetanse og praktisk erfaring med dyra i skolens gård. Utdanningsløpet heter «Naturbruk med dyrekunnskap».

Rektor Rune Haaland er begeistret for mulighetene dette vil gi elevene.

- Vi har i flere år merket at flere av våre elever vil gå videre til videre utdanning som dyrlege eller lignende, nå kan vi gi endelig gi dem muligheten, sier Haaland.

Skreddersydd

Han sier at dette løpet vil være som skreddersydd til de som vil bli dyrlege, dyrepleier eller gå videre innen husdyrvitenskap.

Tidligere har Øksnevad måttet samarbeide med Sandnes eller Bryne videregående for å kunne tilby realfag. Nå vil de kunne ta realfagsmatte, kjemi og biologi og husdyrstell på samme skole.

Victoria Søgaard Nielsen og Sandra Haugen tester kjemiske reaksjoner. Foto: Ole Lauvås

- Dette er et relativt unikt tilbud. På den praktiske siden vil elevene være med på foring, kalving, stell og håndtering av dyra vi har på gården, sier Haaland.

Øksnevad har en egen gård med blant annet griser, kyr, sauer, hester og høns. Elevene på skolen står til sammen for hoveddelen av driften av gården.

Seriøse

Karriereveileder ved Øksnevad, Willy Miljeteig, har sett at ungdommen allerede interesserer seg for muligheten.

- På en mulighetsmesse så jeg en gutt som kom nærmere og nærmere jo mer jeg forklarte. Til slutt spurte han: "Er dette for å bli veterinær?". Da jeg svarte ja snappet han umiddelbart til seg en brosjyre, sier Miljeteig.

Miljeteig ser at de som viser interesse virker seriøse.

- Flere av de som kommer bort for å prate på messer vet allerede hva kravet for å komme inn på veterinærstudiet er.

Interesse allerede

Første trinn starter til høsten. Det er kun 24 personer som kommer inn, og Haaland sier de allerede ser interesse på Vigo.

- Det er allerede noen som har søkt, selv om fristen ikke er før 1. mars, sier Haaland.

Nå er han klar for å sette i gang.

- Vi gleder oss veldig, men vi kan jo ikke starte før høsten kommer.

Sauene ser ut til å være klare for mer oppmerksomhet. Foto: Peder Holterman Solland

Eget løp

Tilbudet er separat 3-årig løp som vil eksistere ved siden av den nåværende naturbruksutdanningen. Utdanningsløpet er yrkesfaglig.

Det er en egen variant innen programområdet «Naturbruk» man må søke på. De som vil vite mer kan reise innom Øksnevad videregående skole i kveld. Der er det åpen dag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...