Knallsuksess for ny ølfestival på Bryne

GLADE: Festivaldebutantene i SKurveli Hjemmebryggeri vant bryggeriprisen for sin American Pale Ale «Vannari». Foto: Håvard Ovesen

Skal en dømme ut fra arrangør og publikum, var «Heimabrygd» en suksess. For Ole Gunnar Brekken og Terese Dagestad Brekken ble kvelden ekstra spesiell.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

ØL: Fredrik Undheim har brygget øl hjemme i halvannet år. I vår var han på festivalen «Ølgjerd» i Egersund. Plutselig slo det ham: Bryne trenger en slik festival. Dermed gikk han i gang, fikk med seg kameratgjengen, booket Bryne Mølle, og ringte potensielle sponsorer og hjemmebryggere som kunne tenkes å delta.

– Det var noe av det kjekkeste. Alle var så positive, stråler han.

– Det føles som om vi er 50-60 stykker som arrangerer dette.

Saken fortsetter under bildet

Fredrik Undheim lover ny «Heimabrygd» neste år. Foto: Håvard Ovesen

Billettene til festivalen ble utsolgt fredag kveld. Etter det har ikke telefonen stått stille.

– Det har blitt mange meldinger og telefoner fra folk som håper at vi har noen billetter liggende et sted, sier Undheim.

1600 liter øl på ett år

Det er ett år siden begynte Ole Gunnar Brekken og Terese Dagestad Brekken å brygge øl. Etter hvert har det blitt noen liter, faktisk hele 1600 av dem, fordelt på rundt 65 forskjellige ølsorter. Det høres jo unektelig mye ut, men de to forteller at de har fått god avsetning på brygget de lager under navnet Skurveli Hjemmebryggeri.

– Det går litt når vi arrangerer fester hjemme, og så gir vi jo ut til familie og venner. Det hender jo også at kompiser er med og kjøper ingredienser mot at de får litt av det ferdige produktet, forteller Terese.

Det er første gang de er med på en ølfestival.

– Det er kjekt å hive seg på, og ikke bare servere til venner og kjente. Her kommer vi litt ut med det vi gjør, sier Ole Gunnar.

Saken fortsetter under bildet

Rett før dørene åpner, jobber Ole Gunnar Brekken og Terese Dagestad Brekken fremdeles med å finjustere tappemekanismen. Foto: Håvard Ovesen

Selve høydepunktet på festivalen er en ølkonkurranse i fire kategorier: publikumsprisen, fagjuryprisen, butikkprisen, og bryggeriprisen. Akkurat den delen er ikke så nøye for de to.

– Det er kjekt om vi vinner, men vi blir ikke sure om vi ikke gjør det. Vi er bare med for å ha det kjekt, sier Terese.

Gemütlichkeit

Det tar ikke lang tid før de to får sin første tilbakemelding. Tommy Eide fra Yggeren Bryggerlaug ber om å få smake på parets Session IPA, kalt «Nøben».

– Dette er en fin session, med bra humlesmak, slår han fast.
Ole Gunnar medgir at debuten blant så mange ølkjennere -22 forskjellige bryggelag deltok, og 288 publikummere hadde løst billett- er litt spennende, men mest kjekk.

– Det er hyggelige folk i miljøet. Lurer du på noe, er folk alltid behjelpelige med tips og ideer, sier han.

Saken fortsetter under bildet

SMAKER: Tommy Eide smaker øl fra Skurveli Hjemmebryggeri.
 Foto: Håvard Ovesen

Arrangør Undheim sier det er derfor han gjør dette.

– Jeg vil skape fellesskap mellom bryggerne. Det skal være gildt for alle.

Målet for kvelden er enkelt.

– Der er godt øl og god stemning. Jeg har et håp om at det tyskerne kaller gemütlichkeit skal være framtredende, sier Undheim.

– Kulere enn What's brewing

Etter det Jærbladet kan bedømme ser det ut til at Undheim har lykkes med målet sitt. Kvelden nærmer seg slutten. Snart skal premiene for beste øl deles ut, og rommet nærmest dirrer av entusiasme. Joar Guttormsen har tatt turen fra Lura i Sandnes. Han har ikke vært ute på Bryne på det han kan huske, men synes «Heimabrygd» var vel verdt turen.

– Dette er kulere enn What's Brewing i Stavanger, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Gaute Serigstad og Serigstad Bryggeri var selvsagt på plass i Bryne Mølle. Foto: Håvard Ovesen

Guttormsen trekker fram «Nøben» fra Skurveli Hjemmebryggeri som en favoritt.

– Det var en av de første jeg smakte. Den likte jeg godt, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Allerede i forveien var ølfestivalen utsolgt. Foto: Håvard Ovesen

Debutanter vant

Snart er tiden inne for at utstillerne skal få sin dom. Men først skal Fredrik Undheim si noen ord.

– Det blir «Heimabrygd» neste år også. Sett av datoen 15. september, sier han, før applausen runger ut i lokalet.

Saken fortsetter under bildet

Joar Eitrheim og resten av Garasjen Mikrobryggeri vant publikumsprisen under Heimabrygd. Foto: Håvard Ovesen

Så skal fagjuryen som til sammen har smakt seg gjennom 52 ølsorter, kåre det de synes er de tre beste ølene.

– Ja, lyder et utrop fra helt bakerst i salen.

Det er Terese Dagestad Brekken. Debutanten Skurveli Hjemmebryggeri fikk andreplass i fagjuryens pris. Terese og Ole Gunnar mottar en diplom, og blir stående på scenen sammen med de andre vinnerne. Når det et par minutter senere viser seg at de også vant Bryggeriprisen, og at Salikatt bryggeri i Stavanger kommer til å brygge APA-en «Vannari» for salg fra fat, er ansiktsuttrykkene ubetalelige.

– Det er helt sykt. Sinnssykt!

I etterkant er det omtrent det eneste fornuftige Jærbladet får ut av det sjokkskadde paret, utover at de i fremtiden skal «brygge mer». Så haster de tilbake til tappekranene sine. Jærbuen vil ha en siste smakebit før dørene stenger for årets «Heimabrygd».

Det ble gledesscener da Bjarte Halvorsen meddelte at Salikatt Bryggeri i Hillevåg vil brygge Skurveli Hjemmebryggeris APA «Vannari». Foto: Håvard Ovesen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...