Kroken på døra for asylmottaket på Bryne

I løpet av de neste fire månedene skal asylmottaket på Bryne legges ned. Foto: Nils-Ove Støbakk

– Opprivende for beboerne våre å være med på denne galoppen, sier oppgitt driftssjef.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Utlendingsdirektoratet (UDI) har sagt opp kontraktene med fem asylmottak fra 1. april. Et av dem er Sana Time Statlige mottak på Bryne.

– Det betyr at Sana Time skal være nede fire måneder etter 1. april, altså senest 31. juli, forklarer driftssjef Kristoffer Stensheim i Stiftelsen Sana.

I løpet av oppsigelsestiden på fire måneder skal alle boliger vaskes ned, og alle beboere skal flyttes til andre mottak.

– Det er ofte den vanskeligste delen, for der er de prisgitt logistikk-teamet til UDI. Men vi håper at vi er ute lenge før slutten av juli, sier Stensheim, som satser på at det går kjapt og smertefritt å finne nye bosteder til beboerne.

– Godt samarbeid

Sana Time har 150 plasser, og per i dag er det 106 beboere som bor i ulike boliger rundt omkring i Bryne sentrum.

– Men vi kan jo risikere at det kommer flere de neste månedene. Det er jo andre mottak som også legges ned i distriktet, så det kan være beboere som må flytte både en og to ganger før de kommer til et nytt mottak. Så det er litt opprivende for beboerne våre å være med på denne galoppen, sier Stensheim.

– Og så er det ikke mer enn en uke siden vi hadde evalueringsmøte med kommunen. Samtlige etater i Time kommune opplever det som et godt samarbeid, så det er veldig synd at det er en sånn kortsiktig tenkning på beredskapen.

Færre asylsøkere

UDI forklarer nedleggelsene med at det kommer færre asylsøkere til Norge nå enn for noen år siden.

– Og flere av beboerne blir bosatt i kommunene eller må reise ut av Norge. Det er årsaken til at vi legger ned ytterligere fem mottak nå, sier fungerende avdelingsdirektør Borghild Fløtre i UDI.

På det meste vinteren 2015/2016 hadde UDI rundt 39.000 mottaks- og akuttplasser.

Når denne runden med nedleggelser er gjennomført, har UDI 12.200 plasser. I tillegg kommer ankomstsenteret med tusen plasser i Østfold.

Nedlagt både i Klepp og Time

Kristoffer Stensheim understreker at Stiftelsen Sana har vært veldig fornøyde med de ansatte i Time.

Kristoffer Stensheim er driftssjef i Stiftelsen Sana, som driver asylmottaket i Time kommune. Foto: Anne Berit Hatlem

– Per i dag har vi ikke noe å tilby dem etter at vi stenger. Dette er jo synd for oss som selskap, men samtidig er det mange flinke folk som forsvinner ut.

Totalt er det 5,6 årsverk som forsvinner når asylmottaket nå skal legges ned. I tillegg får nedleggelsen konsekvenser for flere lokale samarbeidspartnere.

Det er bare noen få måneder siden det andre Sana-mottaket på Jæren, i Klepp, ble lagt ned.

– Både Klepp, Time og Gjesdal har vært veldig spesielle mottak å starte opp, siden lokalsamfunnet har vært så positive. Jeg hadde vondt i magen hele dagen da jeg fikk vite om dette, sier Stensheim.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...