Fem år som Garborg-vert og ingen planer om å gi seg

Tone Rasdal Håland jobber som sommervert på Knudaheio for femte året på rad. Foto: Sonia Drivdal Patella

År etter år besøker turister Knudaheio, og år etter år tar Tone Rasdal Håland (21) dem imot.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2017 kl 10:00

Grønne sletter, historiske omgivelser, og en utsikt uten sidestykke. Midt i postkort-motivet ligger Knudaheio, Arne Garborgs gamle sommerhus. Det røde, lille huset er bevart akkurat slik Garborg hadde det da han bodde der. I stua står sengen på samme plass som han plasserte den, og rett ved siden av står gyngestolen han fikk av venninna Kitty Kielland.

Alt er autentisk, og uforandret på flere år. Midt i de historiske omgivelsene sitter Tone og venter på turister. Det har hun gjort i fem år, og hun er ennå ikke lei.

– Jeg har tilbrakt mer eller mindre hver sommer her i flere år på rad. Dette er faktisk 5. året mitt her, sier hun mens hun teller på fingrene for å finne ut hvor mange år hun har vært sommervert.

– Det er nesten noen år for mye, fleiper 21-åringen fra Bryne, og ler.

– Hva er det som får deg til å komme tilbake år etter år?

– Det er en veldig spennende jobb, og ingen dager er like. Det er veldig givende å spre kunnskap om Arne Garborg, som jo er en av Jærens største forfattere og diktere, sier hun.

– Og neste år - er du her da også?

– Jeg håper det, smiler hun.

Knudeheio er Arne Garborgs sommerhus, og stod ferdig i 1899.
Da Arne Garborg døde i 1924, donerte enken, Hulda Garborg eiendommen til Time kommune. Både Arne og Hulda er gravlagt i hagen til hytta. Foto: Sonia Drivdal Patella

God Garborg-trafikk

Rasdal Håland skal jobbe på Knudaheio frem til 13. august. Det har vært mange besøkende i løpet av sommeren, men akkurat nå er det stille.

– Det er cirka 15 til 20 besøkende hver dag, men antallet varierer veldig fra dag til dag. Det er mange som kommer hit etter å ha besøkt Garborgheimen, sier hun.

Inger Undheim er leder for Knudaheio, Garborgheimen, og Garborgsenteret. Hun kan melde om gode tall for alle tre Garborg-attraksjonene denne sommeren.

– Vi har en liten økning i antall besøkende på alle tre attraksjonene. I juli i år hadde vi 507 innom, sammenlignet med 444 besøkende i fjor på Knudaheio. På Garborgsheimen var 388 innom, og 293 i juli fjor. Når det gjelder Garborgsenteret, har 130 flere besøkt oss i år, enn i fjor. Barnearrangementet under Ranglerock brakte mange publikum til oss begge årene, og har mye av æren for gode sommertall her, sier hun.

Garborg-lederen forteller at de i år har hatt en digital formidlingsløype på Knudaheio og Garborgheimen. Hun gleder seg over at denne løypa har slått skikkelig an blant turistene.

– Vi har plassert «QR-koder» rundt omkring på områdene. De besøkende kan scanne disse med en app på mobilen. Plutselig dukker humoristiske og lærerike film- og lydsnutter opp om Arne Garborg og hans verk, sier hun, og legger til:

– Vi har for eksempel en kode som henger på baderomsdøra på Knudaheio. Når man scanner den, popper det opp et lydklipp hvor Arne Garborg roper på kona Hulda etter mer dopapir. Denne synes folk er veldig morsom. Vi er veldig stolte og fornøyde med denne moderne løypa selv, så det er ekstra kjekt når vi får positiv respons fra turistene.

Hun tror grunnen til at Garborg-attraksjonene er så populære, er at man får et unikt og annerledes innblikk i Garborgs liv.

– Man opplever noe annet ved å besøke disse stedene, enn hva man gjør om å lese om ham og hans historie. Garborsheimen er jo barndomshjemmet hans. Her får man innblikk i hans dramatiske barndom som satt dype spor i personligheten og litteraturen hans. Dette er etter min mening et av de fineste jærhusene, og man kan blant annet se den blå kirken hvor han gjemte bøkene han ikke fikk lov til å lese av faren, sier Undheim.

Vekst for Vitengarden

Det er ikke bare Garborg-attraksjonene som kan skryte av en god sommer. Vitengarden har nemlig opplevd vekst i antall besøkende i feriemånedene.

– I juni og juli i år har vi hatt 13.200 innom. Vi fjor hadde vi 11.500 besøkende i de tilsvarende månedene. Det utgjør en vekst på ti prosent, noe som er kjempemoro for oss, sier Elin Ravndal Bell, markedssjef ved Jærmuseet.
Hun tror været har noe av æren for de gode tallene.

– Det har vært typisk museumsvær denne sommeren. Når det regner mye, er det mange som finner veien til oss. Jeg tror også vår nye satsing på barneaktiviteter har lokket flere til Vitengarden, sier hun.

Ravndal Bell merker at det i år er flere turister fra Øst- og Vestlandet, enn det har vært tidligere år.
– Vi har hatt et tett samarbeid med andre aktører i fylket, og vi har sammen arbeidet med å nå ut til flere utenfor vårt område, sier hun.

«Mykje lort og mykje varme»

Vitengarden har i sommer hatt en ny utstilling. «Mykje lort og mykje varme», heter den, og er en biogass-utstilling som gir barn og unge muligheten til å produsere sin egen gass. Utstillingen lærer besøket at avfall faktisk er en ressurs, og at det kan brukes til å skaffe fornybar energi og få ned utslippet av klimagasser.

– Denne utstillingen har vært veldig populær, og en stor hit blant ungene. Vann- og vind-eksperimentet vårt er også veldig godt likt blant besøket. Vi prøver å skifte utstillingene våre fra uke til uke med aktiviteter med fokus på fysikk. Det virker å falle godt i smak hos store og små, sier Ravndal Bell.

Siste med #KnudaheioVis flere

De gir deg turinspirasjon

De gir deg turinspirasjon

No kan du gå tørrskodd til Garborg-hovudet

No kan du gå tørrskodd til Garborg-hovudet

Bilvrak ved kulturminne

Bilvrak ved kulturminne

Ein gammal, kollisjonsskada Volvo skjemmer parkeringsplassen ved Knudaheio.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...