Landbruksdirektøren ber bøndene senke skuldrene

Lanbruksdirektør Geir Skadberg hos Fylkesmannen i Rogaland vil sette seg ned med næringen og finne alternative løsninger på gjødselproblemet. Foto: Journn Erga Steinsland/Åge Bjørnevik

Geir Skadberg forstår at bøndene reagerer på forslaget til ny gjødselvareforskrift, men mener det finnes løsninger.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2018 kl 10:37

Geir Skadberg er landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Rogaland og har brukt helgen på å lese forslaget til høringsutkast for en ny gjødselvareforskrift, utarbeidet av Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Mattilsynet.

– Utgangspunktet er at en har ressurser på avveie. Fosforbelastningen på miljøet er for stor. Regelverket slik det er i dag er for raust, men straks det strammes til får det konsekvenser for den enkelte gård, for Jæren, og for Rogaland, sier Skadberg, som forstår at bønder reagerer.

Les også: – Forslag om gjødselkutt straffer de som har investert i gårdsdriften

– Senk skuldrene!

Han oppfordrer partene til å senke skuldrene, og sier at utgangspunktet hans er at utfordringene kan løses. Skadberg minner om at det ofte er avstand mellom faglige råd og faktisk politikk.

– Mitt råd til bøndene nå, er å sette seg ned og lese forslaget til høringsutkast, og så er jeg sikker på at det ikke blir gjort politikk ut av dette før det er ute på høring. Når det skjer, skal jeg sørge for at det blir åpne møter rundt dette, partene gir uttalelser, politikken formes, og så forholder vi oss til resultatet.

Skadberg åpner for at det kan komme inn endringer underveis i arbeidet, og avviser at alternativene står mellom å redusere i antallet produksjonsdyr eller å ekspandere spredearealet. Han viser blant annet til biogassforsøkene som gjøres på gården til Olav Røysland på Voll.

– Vi må finne gode systemer, sier Skadberg.

Vil ha flere aktører på banen

Han mener det per i dag forurenses for mye, selv om det har vært bedring på enkelte punkt. Han trekker fram at regionalplanen for vann i Rogaland peker på landbruket som en kilde til forurensing.

– Det vi må erkjenne er at det er fortsatt for mange vassdrag og vannstrenger som ikke har god nok framdrift eller forbedring, sier Skadberg.

Skadberg har stor tro på at løsningene finnes, men er åpen om at de kan bli krevende.

– Vi må få med oss de som lever rundt og med bøndene. Å bare gi kostnaden til bonden alene, er ikke realistisk, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...