Lars Zachariassen byr gjerne på seg selv dersom det fører til noe godt

Tre måneder gamle Kasper ble født i fart, og ble rikskjendisen fra motorvegen. Lars Zachariassen er jærbuen som ikke skyr oppmerksomhet. Foto: Trude Håland

Når Lars Zachariassen går inn for noe, gjør han det med hele seg. Oppmerksomhet er ikke å forakte dersom budskapet kommer fram.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2017 kl 09:36

Det er ingenting å utsette på tempoet heller som den 29-årige fysioterapeuten ruller ut for å få ting gjort. I løpet av fire år har han blitt far til tre. Ting skjer fort, og det blir lagt merke til

Født på motorveien

Da den yngste sønnen så dagens lys i slutten av januar, gikk heller ikke det upåaktet hen. Kasper kom til verden midt på motorveien og ble sammen med foreldrene gjenstand for nasjonal medieoppmerksomhet. Tre måneder senere, er det en fornøyd liten krabat som fungerer som vektskive mens faren tar knebøy.

Med pappa Lars som jordmor fødte Caroline Kasper på motorveien i slutten av januar. Foto: Privat

– Så blir det noen minutter trening i dag også. Alt hjelper. Absolutt alt, sier Zachariassen, som til daglig jobber som fysioterapeut ved LHL-klinikkene Nærland. Han er borti folkehelse-temaet omtrent hver eneste dag.

Litt og ofte, ikke mye og sjeldent

Som aktiv under merkenavnet «Triatlars» på sosiale medier, med store tilhengerskarer både på Facebook, Instagram og på den relativt nye bloggen, er Zachariassen bevisst på både tekst og bilder som publiseres.

Litt aktivitet ofte er bedre enn sjelden og mye. Å leke med barn er trening for Lars Zachariassen. Foto: Privat

I løpet av de siste månedene har han selv fått kjenne på tidsklemma og hvor mye bare litt aktivitet kan bety framfor ingenting. At det som av mange ikke oppfattes som trening, likevel er det.

– Det handler ikke om hvor langt, hvor raskt eller hvor mye. Du trenger ikke ha på treningstøy eller slite deg svett. Det handler om du er i aktivitet eller ikke. Det handler om litt og ofte, kontra mye og sjeldent, sier han overbevisende, med adresse til de som sverger til skippertak.

– Mange har en tendens til å sammenligne seg med de som trener mye, og når de ikke klarer å leve opp til dette, faller motivasjonen. Da melder følelsen seg om at dette ikke er noen vits. Men en ukentlig hardtrening kan ikke konkurrere med aktiviteter som legges inn i hverdagen, sier Zachariassen.

Tre barn på fire år gjør småbarnslivet hektisk for to foreldre som er vant til å bruke mye tid på trening. Familietrening i hverdagen er god aktivitet, sier Lars og Caroline Zachariassen. Foto: Privat

Ny situasjon

Den tidligere turneren har vært vant til å trene godt over gjennomsnittet, noe også motivene fra Instagram bærer preg av.

Enten er han fotografert med løpesko på beina, syklende eller iført våtdrakt for en svømmetur selv om det er langt fra sommer.

Som småbarnsfar og med full jobb, stiller det krav til mer struktur i tidsdisponeringen, og øktene har veldig ofte blitt gjennomført på vei til eller fra jobben på Nærland - ei snau mil unna boligen på Kåsen. Ellers er mantraet at han trener etter at ungene er i seng.

Denne vinteren har det imidlertid vært unntakstilstand i heimen. Ny baby, salg av bolig og kjøp av ny, samt flyttesjau har gått ut over treningsmengden.

Ekteparet har kun bodd i sitt nye hus i et par netter. Det er mye som skal ordnes og rigges i stand. De to eldste er plassert hos farmor og farfar på hytta. Da er det roligere enn normalt.

– Jeg har slått meg til ro med at nå er situasjonen slik, men å trene bare litt har vært vanskelig, innrømmer han og dunker vennskapelig borti kona.

Caroline Zachariassen nikker bekreftende. Hun kan skilte med hele 48 NM-gull i turn, og er i tillegg fem ganger nordisk mester. Også for henne gjelder hverdagsaktiviteten, som å ta vogna og ikke bilen for å levere og hente i barnehagen.

– Den enkelte må finne ut hva som passer for seg og sin hverdag, sier Lars.

Sykle til jobben er godt eksempel på hverdagstrening. Lars sykler fra Kåsen til Nærland hvor han jobber som fysioterapeut. Foto: Privat

150 minutter i uka

Han refererer til Folkehelseinstituttets anbefaling om 150 minutter aktivitet i uka, og mener det er viktig å skille mellom helse og det å være i god fysisk form.

– For de aller fleste handler det om helse. At man er aktiv nok til å få en god helse eller ivareta den man har. Trening trenger ikke være ekstremt hardt og gjøre vondt for at det skal gjøre nytten, selv om det er inntrykket mange sitter igjen med etter å ha sveipet seg gjennom ulike treningskontoer på sosiale medier.

– Det er mye glorifisering som lett skaper distanse. I stedet for å bli motivert, skjer det motsatte.

Under navnet Triatlars er Lars Zachariassen blant de jærbuer som har flest følgere på Instagram. Humor i trening og hverdagsliv er et typisk Triatlars-tema for bildene hans. Foto: privat

Zachariassen snakker om å sette seg gode mål. De som gir lengre boost enn de nye, fargerike joggeskoene. Ytre motivasjonsfaktorer kommer uten utholdenhetsgaranti, men fungerer greit som en igansetter.

– Å gå ned i vekt er også en ytre motivasjon, hvis vekta er hovedfokuset. Hvis målet er vektreduksjon fordi du da kommer i bedre form og kan leke med barn og barnebarn og gå en tur med familien uten å slite deg ut, har en annen verdi. Slike ting bør man tenke over.

God bloggrespons

Fysioterapeuten i han kjenner på et ansvar om å slå et slag for den alminnelige folkehelsen, og det er dét budskapet han vil ut med - hvordan folk, uansett utgangspunkt og fysisk form, kan komme i gang med trening og få et mer aktivt liv.

– Man kjenner framgang på kort tid, og gevinstene er gode. Det handler primært om å kunne utføre de daglige pliktene, samt har overskudd til å gjøre lystbetonte ting og aktiviteter i tillegg. Man kommer inn i en god sirkel.

Balansetrening og rengjøring samtidig? Alt må prøves skal en få til god hverdagstrening. Foto: privat

Zachariassen har tatt Instagram-innleggene sine videre til bloggformat. Han ønsket å skrive mer om det som opptar han. Responsen siden han postet det første innlegget i januar, har vært god. Temaet fenger. Folk vil lese om hverdagsliv, tidsklemme og at han prøver å gjøre trening til en uhøytidelig greie. Noen dager har bloggen vært blant landets ti mest leste.
– Det var jo enkelte som trodde fødselen i bilen var planlagt, slik at han kunne ha noe å skrive om, ler kona.

Driver opplysning

Ufarliggjøring er et ord Zachariassen liker. Han vil ufarliggjøre og redusere terskler for å være aktiv med fysisk aktivitet. Fagekspertisen kommer godt med og ligger i bunnen i det han skriver, også når innleggene kombineres og krydres med skråblikk på hverdagslivet. Troverdighet er viktig. Innleggene skal være reelle og framstå som forståelige.

– Det er mye informasjon å hente på Internett og andre steder som ikke stemmer. Jeg vil drive opplysning om folkehelse og trening generelt. Jeg har jo faglig kunnskap om temaet. Bloggen blir på mange måter en forlengelse av det jeg gjør på dagtid, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...