Leder: For døve ører?

Pelsdyrbonde Nikolay Valheim på Brusand frykter at de vil sitte igjen med rundt 8 millioner kroner i gjeld dersom regjeringens foreslåtte beløp på 365 millioner kroner til kompensasjon og omstilling blir stående. Foto: Arkivfoto: Brit Romsbotn

«Å tale for døve ører» betyr at du ikke får gjennomslag eller gehør for budskapet ditt. Etter at regjeringserklæringen ble presentert torsdag kveld og intervjuene i etterkant, ser det slik ut i pelsdyrsaken.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

93 ordførere, deriblant Klepp-ordføreren, signerte et opprop for å bevare pelsdyrnæringen før forhandlingene begynte. Ordfører Jonas Skrettingland i Hå opplyste i formannskapet tirsdag at alle KrF-ordførerne i Rogaland hadde sendt inn et samlet innspill med samme budskap. Varaordfører Mons Skrettingland (H) sa i samme møte at det ble jobbet i kulissene.

Verken opprop eller innspill kom det noe ut av. KrF-talsmann for KrF, Steinar Reiten, skal ha for å være en ærlig mann, og sa til Nationen fredag at det var umulig å få reversert vedtaket. Størrelsen på kompensasjon var diskutert, men det står ikke et ord om den i erklæringen. Nedleggelsen av pelsdyrbransjen var en av Venstres største seire i Jeløya-plattformen fra januar 2018. Bare ett år før, i januar 2017, gikk Stortinget inn for å verne og utvikle en bærekraftig pelsdyrnæring framfor en styrt avvikling.

I november sendte regjeringen ut sitt forslag om avvikling av pelsdyrnæringa ut på høring. Fristen for å svare er 31.januar. I forslaget er det foreslått inntil 365 millioner kroner til kompensasjon og omstilling. De 22 pelsdyrgårdene Klepp Rekneskapslag har ansvaret for, har i snitt over åtte millioner kroner i lån. I gjennomsnitt vil de få en erstatning på rundt 1,3 millioner kroner hver dersom erstatningssummen på 350 millioner kroner blir stående.

Dette er bønder som har fått rammebetingelsene endret over natta. Jærkommunene er ikke høringsinstans, men har besluttet å svare likevel. Hå var først ut tirsdag. Et enstemmig Hå formannskap la inn en presisering om at kompensasjonsordningene må utformes slik at ingen bønder sitter igjen med gjeld etter avviklingsperioden fram til 2025.

Skal lokale politikere i regjeringspartiene beholde troverdighet må de nå skape resultater. Så langt ser det ut som om de har talt for døve ører.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...