Leder i Bore bondelag mener jordbruksavtalen slår godt ut på Jæren

Jon Tore Refve er leder i Bore bondelag. Han mener årets jordbruksoppgjør er positivt for jær-bøndene. Foto: Ida Tiberg

Brudd i forhandlinger og flere aksjoner har ført frem. Nå er det enighet om årets jordbruksoppgjør.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Jeg tror nok de fleste visste at det opprinnelige kravet ikke ville bli innfridd. Det er nok delte meninger om utfallet der mange vil synes at det er for lite, sier leder i Bore bondelag, Jon Tore Refve.

Mandag kveld ble det endelig enighet mellom staten og Norges bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag om en ny jordbruksavtale. Partene har fordelt en ramme på 625 millioner kroner, samt 130 millioner kroner fra kapitalen i Landbrukets utviklingsfond i 2018.

– Det er mye positivt for Jæren i årets oppgjør. Det er godt det ble enighet og at ting nå er på plass. Vi bor i et område som har vært hardt rammet av arbeidsledighet. Vi må være litt edruelige tross alt, sier lederen i Bore bondelag, Jon Tore Refve.

Brudd i forhandlingene

Årets jordbruksoppgjør har foregått på en litt uvanlig måte. 5. mai kom staten med sitt tilbud til bøndene. Det lå på 410 millioner kroner, men bøndene krevde til sammen 1, 45 milliarder kroner. Underveis i forhandlingene ble tilbudet fra staten økt til rundt 550 millioner kroner.

16. mai varslet jordbruksorganisasjonene at de brøt forhandlingene. Da er praksis at statens siste tilbud blir lagt frem som forslag til vedtak i Stortinget. Beløpet økte fra 550 til 625 millioner kroner, noe flertallet støttet. Det er disse midlene det nå er enighet om hvordan skal fordeles.

– Det var et spesielt oppgjør i år. Vanligvis er det Stortinget som skal vedta jordbruksoppgjøret når det blir brudd i forhandlingene, men i år ble det gjort av regjeringa og bondeorganisasjonene. Jeg synes det er positivt at bondelaget fikk være med å forhandle om fordelingen, sier leder i Bore bondelag, Jon Tore Refve.

Kutt i tilskudd

I utgangspunktet ville staten kutte i beitetilskuddet. Dette har bøndene nå fått tilbake.

– Det er veldig bra for Jæren. Staten har økt tilskuddet i mange år fordi de ønsker at dyrene skal beite ute i kulturlandskapet. Da er det uheldig å plutselig fjerne det helt, sier Refve.

Han mener likevel at det er vel så viktig å prioritere utmarka.

– Hvis ikke vil mye gro igjen. Men en kan ikke ta vekk en ting for å satse på en annen. Vi må prioritere begge deler, sier han.

Prisnedgang på fôr

Bondeorganisasjonene har også klart å få kraftfôr-prisen ned i fire øre. Den skulle egentlig stige med 12 øre per kilo.

– Det betyr at de som er avhengig av å bruke kraftfôr, f. eks bønder som driver med gris, kylling og høns vil få mindre kostnadsøkning. Det er nok noen som mener at prisen bør øke for å øke verdien på grovfôr-prisen. Det ville vært uheldig å bruke innkjøpt, utenlandsk fôr fremfor det norske gresset, sier Refve.

Investeringsvilje

Lederen i Bore bondelag sier det jærske jordbruket har hatt god utvikling de siste årene.

– Det er lite klaging fra bøndene her. Da tror jeg det er mer misnøye ellers i landet der en opplever fraflytting og mindre optimisme i næringen, sier Refve.

På Jæren er bøndene opptatt av å følge med på utviklingen og investere for fremtida. Det gjør at gårdsbrukene overlever, sier Refve.

– Vi ser at det går godt med de som satser. Det er ikke alle deler av landet der det er vilje til å investere, så jeg tror nok bøndene på Jæren er godt fornøyde, sier han.

Rekruttering til yrket

Refve mener jær-bøndene må bli flinkere til å organisere seg i de lokale bondelagene.

– Jo flere vi er, jo sterkere står vi. Det er viktig å sikre næringen. Ikke minst med tanke på rekrutteringen av unge folk, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...