Legen mente Arne kanskje ikke kom til å bli mer enn 16 år. Nå er han 70.

Arne Madland trives godt i snekkerboda i kjelleren. Dette fatet har blitt til på dreiebenken. Foto: Nils-Ove Støbakk

«Nordlendingen» fra Oltedal måtte skifte dialekt for å få seg venner på Jæren.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Arne Madland kom til verden våren 1948 i Oltedal. Han var gjesdalbu de første årene av livet, før turen gikk et godt stykke nordover i landet.

– Jeg reiste på sommerferie til bestemor på Ulvangsøy på Helgelandskysten da jeg var fem år. Da jeg var sju, kom mor og far på ferie og hentet meg, forteller han.

Så flyttet familien til Kleppe, der Arne begynte på skolen. På det tidspunktet snakket han kav nordlending, kanskje ikke så unaturlig etter å ha tilbrakt to år hos mormoren.

– Ingen av de andre barna ville holde lag med meg. Men etter tre måneder snakket jeg jærsk – og da var det kamerater, og alt var greit.

Jubilant

  • Navn: Arne Madland
  • Alder: Blir 70 år søndag 27. mai
  • Bor: På Kleppe
  • Sivilstatus: Gift med Gerd, far til Åse-Lill
  • Yrke: Pensjonist og lokalpolitiker

Lå på sykehus i et halvt år

Som tiåring ble Arne alvorlig syk. Han var født med en innsnevring på hovedpulsåren, og i 1958 sprakk den.

– Jeg måtte på sykehuset dagen før lille julaften. Etter hvert ble jeg sendt til Rikshospitalet i Oslo, og der var jeg i seks måneder.

Unggutten måtte gjennom flere operasjoner. Blant annet fikk han fjernet milten, og det kunne gått skikkelig galt.

– Vårherre ville tydeligvis at jeg skulle overleve, smiler han.

Fram til han var 16 år, var det regelmessige kontroller på Rogaland sykehus.

– Og etterpå har det gått bra.

En av legene mente Arne kanskje ikke kom til å bli mer enn 16 år, men søndag 27. mai fyller han 70. Den sosiale kleppsbuen har alltid vært glad i en god drøs, og tror det har vært en fordel gjennom store deler av livet – blant annet da han måtte være helt alene på Rikshospitalet i et halvt år.

– De kalte meg for «drøsemaskinen», ler han.

Fra verktøymaker til reparatør

Arne sluttet på skolen som 14-åring. De neste årene jobbet han blant annet på minkfarm, Braut Planteskule, samt Meling og Braut – som leverte egg og grønnsaker.

16 år gammel begynte han i lære som verktøymaker hos Kyllingstad Plogfabrikk i Kleppekrossen.

– Da var det jobb på dagtid, og skole på Bryne fra tre til åtte. Det het «lærlingeskulen».

Etter fire år på plogfabrikken ble det fem-seks år hos Klepp Mek. Deretter startet et nytt – og langt – kapittel i livet til familien Madland.

Faren Sigurd jobbet på plogfabrikken til Kyllingstad, men var veldig interessert i radio og TV. Etter hvert bestemte Sigurd og de to sønnene Arne og Kjell seg for å starte radio- og TV-butikk.

– Vi hadde to butikker; på Kleppe og i Stavanger. Jeg tok utdanning som TV- og radioreparatør. Og det har jeg i grunn drevet med resten av livet, i flere former.

Selv om han har vært pensjonist i noen år, holder Arne fortsatt på med litt skruing og reparasjoner.

– Flatskjermer har jeg ikke satt meg inn i. Men ellers fikser jeg det meste.

Den kommende 70-åringen anser seg selv som en habil elektriker og rørlegger.

– Er du rett og slett og en god, gammeldags handyman?

– Ja, jeg må jo få lov til å si det, ler han.

Politikk og fotball

I flere tiår har Arne Madland også satt sitt preg på lokalpolitikken i Klepp kommune. Hittil har det blitt 35 år sammenhengende i kommunestyret for Fremskrittspartiet, og han var også lenge med i fylkespolitikken.

– I utgangspunktet så vil jeg si at det går for tregt i politikken – ut fra min verden. Men for at det skal være et demokrati, må det noen ganger ta litt tid, medgir han.

Fotball har også tidvis tatt mye tid. Arne trente lenge aldersbestemte lag i Klepp IL, mens i naboklubben Voll IL var det A-laget som trengte en sjef på sidelinja.

– Det var fotball døgnet rundt en stund. Kona likte det heldigvis også, smiler han.

– Men etter hvert ble det for mye jobb og for mye politikk.

Åpent hus

Kona heter forresten Gerd, og henne møtte Arne på dans. Etter hvert fikk han lokket henne fra Sandnes til Klepp, og der har de blitt værende.

Nå jobber Gerd fortsatt, mens mannen i huset er pensjonist.

– Så jeg lager middag i alle fall tre ganger i uka, forteller han.

Bursdagen skal markeres med åpent hus fra 13 til 17 i Peder Bakars veg for de som vil komme.

– Jeg liker egentlig best å feire andre. Men hvis folk gidder å komme, så er jeg i alle fall hjemme, smiler Arne.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...