Maren har dilla på drivhus

Maren er ute i drivhuset hver dag for å se til plantene. Det er viktig å passe på at de vokser riktig. Foto: Tuva Skei Tønset

Maren Homnes Oddane er i drivhuset i hagen hver dag. Der har hun både tomater, druer, chili og agurker.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2017 kl 11:18

– Det er ren rekreasjon synes jeg! Vi setter oss her ute om kveldene, kanskje med en god bok eller et glass vin, sier Maren Homnes Oddane fra Kvernaland.

Hun og ektemannen Bjarne Homnes Oddane satte opp veksthuset i 2015, og høster nå grønnsaker for tredje sesongen på rad. Begge har planteinteresse, noe hagen deres bærer tydelig preg av. Med både egen bekk, salamander- og plantedam, og stort uteområde, var det ideelt å gå til anskaffelse av et veksthus.

– Jeg jobber til vanlig med grønnsaker i veksthus, og så hadde begge to lyst til å ha grønnsaker i hagen selv og dyrke det frem. Vi gravde ut et område i hagen og kjøpte et flatpakket drivhus, sier Oddane.

I drivhuset finnes det både tomater, druer, agurker, ulike typer chili og fysalis, og chiliplantene står til og med over vinteren dersom det ikke er for kaldt.

Maren Homnes Oddane sammen med datteren Kari. Familien pleier å oppholde seg i drivhuset om kveldene, der de har satt opp en liten sittegruppe. Foto: Tuva Skei Tønset

Nok til venner og familie

Familien på Kvernaland starter med såingen allerede i desember hvert år. Først lar de plantene spire inne i huset, og når det blir varmt nok settes de ut i veksthuset.

– Vi klarer å drive frem grønnsakene ganske fort fordi vi kan kontrollere klimaet. Vi bruker varmeovner og lys for å gjøre det optimalt, og så åpnes taklukene
av seg selv hvis temperaturen blir for høy.

Grønnsakene høstes flere ganger i løpet av en sesong, og blir brukt til matlaging. Maren tilbringer tid i drivhuset hver dag for å passe på at alt går riktig for seg.

– Jeg stikker ut om morgenen før jobb, og så tar jeg en tur ut igjen på kvelden. Drivhus kan gjøres ganske selvgående, men det krever kontinuerlig tilsyn. Vi må ha en plantepasser når vi reiser bort.

Ekteparet dyrker nok grønnsaker til at også venner og familie får plukke i drivhuset når de kommer innom. Det har tydeligvis gitt mersmak.

– Folk blir så glade av å kunne plukke med seg noe selvdyrket og knasende ferskt. De fleste sier at de har lyst på et eget drivhus etter de har vært her og plukket.

Veksthuset ble bygget i 2015 i den store hagen på Kvernaland. Familien har også sin egen bekk som renner gjennom hagen og ut i Frøylandsvannet. Foto: Tuva Skei Tønset

Vanskelig med for mange planter

Drivhuset krever litt vedlikehold, men er ikke veldig tidkrevende. Ekteparet har automatisk vanning av plantene tre ganger om dagen, og bruker kun tid på å binde opp plantene et par ganger i uken, i tillegg til daglig pollinering og tilsyn.

– I fjor hadde vi mange flere planter, og det ble litt i meste laget. De rekker fort til taket, og vi må senke dem minst én gang i uken. Det er en stor fordel at både jeg 

og Bjarne har interessen, sånn at begge kan hjelpe til.

Hun legger til at det er vanskeligere å stelle i drivhuset når det er fullt til randen av planter. Mange av grønnsakene holder seg lenge, og de siste klasene høstes rom regel så sent som i oktober. Deretter sår familien nye frø.

– Alt vi har her er inne er forbruksvarer. Det er ikke et mål å ha så mye som mulig av gangen. Planen er å drive frem sommerblomster som vi kan ha i krukker i hagen etter hvert, sier Oddane.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...