Matsafari på Jærkysten

Jon Berg ved Hå gamle prestegard, med Kvassheim fyr i bakgrunnen. Foto: Gunhild Gursli-Berg

Ny reportasjebok om naturen og mattilbodet langs ein av Norges vakraste vegar.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Forfattaren av den nye boka om Nordsjøvegen er fødd i Stavanger, men har vokse opp i Haugesund og Flekkefjord, to byar som tilfeldigvis ligg i kvar sin ytterkant av den vegen han har fordjupa seg i. Boka har fått undertittelen «en matsafari», og har karakter av ein reisereportasje med geografiske punktnedslag på arbeidsplassen til eldsjeler som lever for å foredla gode råvarer, til mat og drikke.

- Me skildrar reisa langs Nordsjøvegen, og kva du kan oppleva på den ruta av gode mat- og drikkeopplevingar, samanfattar Jon Berg.

Kombinasjonen av eineståande natur og gode smaksopplevingar har motivert han til å retta blikket mot heimtraktene, etter tidlegare å ha skrive to bøker om Spania og éi om Italia. Som eitt av fleire døme på ei minnerik reise langs Jærkysten, viser han til opplevinga av å sitja på Hå gamle prestegard, sjå ut på sjøen og få servert nysteikte lappar.

Oppskrift på lappar

Slik blir dei laga på Hå gamle prestegard:

Ingrediensar:
4 egg
300 g sukker
1 l kulturmjølk
1/2 ss natron
650 g kveitemjøl

Framgangsmåte:
Pisk egg og sukker lett saman. Ha i kulturmjølk og natron og visp saman. Tilset kveitemjøl og rør det forsiktig inn i røra til ho blir glatt. Ikkje rør for mykje, for då blir røra tynn. Steik straks i olje eller smør til lappene er gylne på kvar side. Server.

Til vanleg arbeider forfattaren, utvilsamt ein travel mann, som kommunikasjonssjef i Klima- og miljødepartementet. Boka som no ligg føre, og som inneheld foto av natur, mat og menneskeliv, frå Stavanger til Hidra, er derfor eit overskotsprosjekt skrive på fritida.

Forfattaren fotografert i Jærlandskapet. Foto: Paul Paiewonsky

Kulinarisk overflod

På Voll ysteri, med tradisjonar tilbake til 1901, fekk han smaka pizza laga med «Jærosten», den første i landet som ikkje er pasteurisert. Hjå Vestgaard mat, ved Orrevatnet i Klepp, fekk han servert sikrogn, brødskiver og taco laga med sik, ein ferskvassfisk som Bernt Lerøy har spesialisert seg på.

- Det er moro å sjå korleis han har greidd å utnytta ei råvare mange ikkje kan noko om, seier Jon Berg om «Sik-kongen».

Før omvisinga på gartneriet til Kåre Wiig, var forfattaren skeptisk til påstanden om at tomatane hans var blant dei beste som finst, men han lèt seg overbevisa av dei nyplukka piccolotomatane, som var på høgd med det beste han har ete i Spania. I den restaurerte Køhlerpaviljongen hadde Ingebjørg Wold laga fløytepudding med rabarbragelé. Rabarbra er spesialiteten på garden Næsheim på Nærbø.

- Det er utruleg at så mange greier å leva på å levera god kvalitet. Me må vera takksame for at nokon vil laga rabarbrasaft på gamlemåten, meiner forfattaren, som i boka presenterer framgangsmåten for å laga desserten han fekk servert, saman med ei oppskrift på rabarbragløgg.

Køhlerpaviljongen: Forfattar Per Berg drikk rabarbrasaft med Ingebjørg Wold. Foto: Gunhild Gursli-Berg

Reiseskildring med oppskrifter

Profesjonelle kokkar langs ruta står bak oppskriftene i boka. Vanskegraden varierer frå lappar, slik dei blir laga på Hå gamle prestegard, til rettar med brende flak av akkar og ein med fritert piggvarfeitt, som topprestauranten Tango i Stavanger serverer gjestane sine.

Berg er utdanna øl- og vinkelnar, har studert historie i Oslo og statsvitskap i Bergen, og arbeidd 10 år som journalist i NRK. Tittelbladet til «Nordsjøvegen fra Stavanger til Hidra: En matsafari» deler forfattaren med sin faste fotograf, Paul Paiewonsky.

- Eg blir alltid slegen av kor vakkert og flott det er her, når ein køyrer den ytre vegen. Det er jo eineståande reise, seier Jon Berg, om køyreturen langs Nordsjøvegen.

I tillegg til kapitlet om Sør-Jæren, frå Klepp og Hå, inneheld boka eit kapittel om Nord-Jæren, frå Stavanger, Sandnes og Sola, og kapittel om Dalane og Flekkefjord.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...