Måtte julefreden senke seg

Julaften morgen. Stille og vakkert ved Frøylandsvatnet. Foto: Kirsten

I går tente vi det fjerde lyset i advent. Med det går vi fra førjulstid og inn i julehøytiden.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

For mange, spesielt småbarnsforeldre, oppleves disse ukene i desember som en hektisk julestri. Det er avslutninger i skole- og barnehager, på fritidsaktiviteter og julekonserter. Men tro oss, når barna blir tenåringer og voksne, kommer det som kan være heseblesende nå, til å være et savn.

I dag er ventetiden over. Nå går vi inn i de rolige juledagene, enten vi feirer julen som den religiøse høytiden den er, eller som en familiehøytid hvor vi samles til hygge, god mat, og gaver.

Julen er også en tid for refleksjon og ettertanke.

For julen er fellesskap, omsorg, tradisjoner og ritualer. Derfor takker vi dem som holder hjulene i gang, enten de jobber på sykehjemmet eller overvåker viktig infrastruktur.

Vi takker også de frivillige som arrangerer julaften her lokalt for de som ellers ville vært alene. For julen er også romslighet. En telefon, et kjapt besøk, en liten blomst, det skal ikke så mye til for å gjøre noe som betyr mye for andre. La derfor denne julen være en tid hvor vi tenker litt ekstra på de rundt oss.

Julen er også en tid for refleksjon og ettertanke. Vi ser ut og ser dødstallene etter tsunamien i Indonesia stige. Vi tenker på dem. Her hjemme tenker vi på alle som har mistet sine kjære i året som gikk, og som nå skal feire sin første høytid uten. Vi tenker på Sunnivas familie og venner. Vi tenker også på den tiltaltes familie.
I den siste uken før jul kom verdens ondskap og terror tett på oss. Vi tenker på Maren Uelands familie og venner. Vi er alle berørt av denne tragedien. Derfor har vi alle en ekstra plikt i år. Å verdsette og etterleve Stig Johanssons kjente dikt,

«Fôrlusten»:

«Alla dessa dagar som kom och gick,

inte visste jag att de var livet».

Ta vare på hverandre. Måtte julefreden komme.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...