Måtte slokke gigantisk kveldsbål på Høg-Jæren

Bålet var 8-10 meter langt og 2-3 meter bredt, og inneholdt forskjellig rusk og rask. I mørket var det synlig på lang avstand. Foto: Hå brannvesen

Helt fra fylkesveg 44 så folk at det brant. Brannsjefen i Hå er oppgitt over det store bålet de måtte rykke ut til sent fredag kveld.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Det var et kjempestort bål - 8-10 meter langt og 2-3 meter bredt. Så tørt som det er nå, og med den vinden vi hadde på fredag, var det stor risiko for at flammene kunne spredd seg, sier Per Ivar Aniksdal, brannsjef i Hå.

Han var selv med på utrykningen til Høg-Jæren sent fredag kveld, der noen hadde tent fyr på det store bålet, som inneholdt forskjellig rusk og rask, inkludert en del søppel.

– Vi fikk meldinger fra folk som så helt fra fylkesveg 44 at det brant på Høg-Jæren, forteller Aniksdal.

Politiet har opprettet sak

Politioverbetjent Bjørn Søyland ved Jæren lensmannskontor opplyser at de ble tilkalt til stedet rundt midnatt fredag kveld.

– Brannvesenet beskrev bålet som gigantisk, med mye skrot. Vi har vært i kontakt med grunneier, som har opplyst at han var ukjent med bålet. Vi har opprettet sak, og kommer dermed til å undersøke videre hvem som stod bak bålet, sier Søyland.

Bålet ble slukket og gravd over med gravemaskin.

Brudd på flere forbud

Det er et generelt forbud mot å tenne bål i og i nærheten av skog og utmark fra 15. april til 15. september. Bålet på Høg-Jæren kan ha vært i strid med denne regelen.

Å brenne søppel er uansett ikke tillatt, og det er heller ikke tillatt å brenne store bål etter mørkets frembrudd. Har man planer om å brenne bål, har man også plikt til å melde fra til brannvesenet.

– Bålet på Høg-Jæren var ikke meldt inn på forhånd, opplyser brannsjef Aniksdal.

– Ingen hadde fått lov til å tenne opp noe slikt om de hadde ringt og spurt. Det er veldig tørt ute nå, så det skal lite til før det tar fyr. Med de vindkastene som kom fredag, så føk gnistene fra bålet temmelig langt, legger han til.

– Folk er generelt forsiktige

Brannsjefens inntrykk er at folk er forsiktige, og at det har vært veldig lite bålbrenning i det siste. Det setter han pris på, i og med at risikoen er så stor som den er.

– Folk må vise hensyn nå, og det ser det ut som om de aller fleste gjør. Jeg regner med at mange har fått med seg at det brenner mange steder i Norge, og det gjør kanskje også at de blir litt ekstra forsiktige, sier Aniksdal.

Å grille hjemme i sin egen hage er fortsatt tillatt, men også da ber brannsjefen om at folk er ekstra forsiktige.

– Når det er så varmt og tørt som nå, er det veldig greit å ha slokkemidler i nærheten også når man skal grille hjemme på sin egen private terrasse, sier Aniksdal.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...