Mattilsynet måtte gi opp å sjekke alle slaktegrisene

For snart et år siden begynte Mattilsynet med et tilsynsprosjekt hvor målet var å kontrollere samtlige slaktegrisprodusenter i Rogaland. Prosjektet ble avsluttet i april, men langt fra alle har blitt kontrollert. Foto: Håvard Ovesen

Mattilsynet varslet ifjor at de ville inspisere samtlige slaktegrisprodusenter i Rogaland. Det klarte de ikke. En av grunnene er langt flere alvorlige funn enn forventet.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2018 kl 15:28

På bakgrunn av bekymringer for slaktegrisbestanden i fylket, bestemte Mattilsynet seg i fjor for å komme på tilsyn hos samtlige slaktegrisprodusenter i Rogaland. Da nyheten om tilsynsprosjektet sprakk i desember, uttalte avdelingssjef Odd-Ivar Berget til Jærbladet at tilsynene de hadde vært på så langt, viste at bekymringen var berettiget.

Den gangen antydet han at den endelige rapporten fra slaktegristilsynene skulle komme i april. Senere har tidspunktet blitt forskjøvet til mai. Til Jærbladet oppgir Berget nå at rapporten skal komme 5. juni.

Besøkte kun en tredjedel

Kristi Himmelfartsdag skrev Nationen at prosjektet ikke kommer i mål. Det skyldes delvis at Mattilsynet rett og slett har avdekket for mange alvorlige forhold. Ifølge Nationens beregninger har Mattilsynet kun rukket innom en tredjedel av slaktegrisprodusentene i fylket før prosjektet ble avsluttet i april.

– Vi har ikke hatt kapasitet og ressurser til å besøke alle. Vi visste ikke at vi skulle finne så mange alvorlige avvik fra regelverket. Det har vært behov for å bruke mye tid på saksbehandling, sier Odd Ivar Berget, avdelingssjef for Mattilsynet i Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord, til avisen.

– Måtte omprioritere

Overfor Jærbladet sier Berget at målet med å besøke samtlige slaktegrisprodusenter i fylket var ambisiøst. Kombinasjonen av mye arbeid med oppfølging av produsentene de hadde besøkt, oppfølging av andre bekymringsmeldinger og oppgaver, samt en periodevis vanskelig bemanningssituasjon internt, gjorde at de ble klar over at de ikke ville klare over samtlige slaktegrisprodusenter i Rogaland.

– Vi er nødt til å prioritere ressursene våre til de områdene behovet er størst. I tillegg ser vi nå at næringen selv er i ferd med å få på plass sitt eget dyrevelferdsprogram, sier Berget.

– Betyr det at næringen nå kommer med egne tiltak at tilsynsprosjektet slik sett har vært vellykket selv om det ikke ble fullendt?

– Det vet vi ikke ennå. Først må vi oppsummere prosjektet. Vi mente at det var behov for å se nærmere på det, og det har de tilsynene vi har vært på vel også bevist.

Nationen har gått gjennom over 450 Mattilsyn-dokumenter i forbindelse med prosjektet. Tallene derfra viser at hele 150 av 189 slaktegrisprodusenter har måttet rette opp i ett eller flere forhold. Det tilsvarer fire av fem bønder.

Hver fjerde bonde har ifølge Nationen fått beskjed om å følge opp syke dyr bedre. I hele 81 saker ble det fattet hastevedtak, noe som vil si at Mattilsynet fant forhold som måtte rettes opp i umiddelbart.

Fortsetter med ordinære tilsyn

Ifølge Berget vil Mattilsynet bruke tiden fram til 5. juni med å gå gjennom erfaringene fra prosjektet og så bestemme seg for hvordan en eventuelt skal ta dette videre. Han minner om at slaktegrisprodusentene fremdeles har ansvar for å sørge for god dyrevelferd selv om tilsynsprosjektet er avsluttet.

– Vi kommer fortsatt til å føre ordinære tilsyn. Det gjelder innenfor alle dyrearter og ut fra hvor vi får bekymringsmeldinger, sier Berget.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...