Meiningslaust vedtak

For ei stund tilbake vart det fatta eit vedtak i kommunestyret i Hå eg var sterkt kritisk til. Det handla om strengare reglar og høgare prisar for at frivillege lag og organisasjonar skulle få lov å servera alkohol på arrangement, skriv Svein Høyland. Foto: Arkiv

Sp-politikar Svein Høyland er i dette lesarbrevet kritisk til dei nye reglane som gjeld for at frivillige lag og organisasjonar skal få lov å servera alkohol på arrangement.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

For ei stund tilbake vart det fatta eit vedtak i kommunestyret i Hå eg var sterkt kritisk til. Det handla om strengare reglar og høgare prisar for at frivillege lag og organisasjonar skulle få lov å servera alkohol på arrangement.

For å forstå kva vedtak fører til - og fordi eg er med i hovudstyret i Brusand idrettslag - fann eg ut at eg kunne setja meg på andre sida av vedtaket, og finna ut kva det betyr for dei som kommunestyret påla noko eg meinte var heilt på trynet. Det viste seg å vera langt forbi heilt på trynet.

Vedtaket i kommunestyret førte nemleg til at dei som skal søka om skjenkekløyve må gjennomføra ein kunnskapsprøve (det er naturlegvis ikkje vene ord det står på) i skjenking - trudde me. Eg kunne jo sjå at det var fornuftig å veta ein del om dette, men for å vera ærleg - og eg har vore med på slike arrangement i årevis - så er respekten for skjenkeløyve og skjenkekontrollen stor, og vert alltid teke på høgste alvor.

Av og til skjemst eg av vedtak som vert fatta i kommunestyret.

Såleis vart det nesten sjokkarta å opna prøven, som var laga som ein slags “ta-lappen-test”. Her var finjuss om smånyansar i paragrafar og reglar. Me fekk spørsmål om korleis forsvaret hadde lov å skjenka, kva reglar som gjaldt for NSB, for minibarar på hotell, for flyselskap osv. Så langt frå kvardagen eit skjenkeløyve til eit idrettslag som har lyst å laga eit arrangement det vel går an å få det. Sjølvsagt var det heile til ein temmeleg stiv pris

Svein Høyland er Sp-politikar i Hå. Foto: Arkiv

Av og til skjemst eg av vedtak som vert fatta i kommunestyret. Heldigvis sa eg i alle fall tydeleg i frå om dette. Det skal eg gjera framover òg i liknande saker. Lite provoserer meg meir enn meiningslause kontrollgreier utan hald i kvardag og fornuft, og som ikkje fører til anna enn meir byråkrati.

I Senterpartiet snakkar me om at me må visa folk tillit, og at me må redusera unødvendig papirarbeid, dokumentering og kontrollar. Det skal me stå på for å gjera både lokalt og nasjonalt.

Laurdag vart det arrangert Kaifest i Sirevåg. Skjenkinga gjekk godt den. Langt viktigare; det gleda hundrevis av folk. Det er eit flott arrangement for bygda. Det gjev pengar til idrettslaget. Og på Kaifesten treffer folk kvarandre. Nokon for første gong - og nokon av dei slepper aldri taket i kvarandre.

Det er løye med det...

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...