Mistenker at noen kapper av bein på katter. Med vilje.

Denne alvorlig skadde katten ble funnet natt til lørdag og avlivet. Katten hadde et åpent brudd, og leggbenet var kappet rett av. Foto: Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren

Flere katter med avkappede bein er observert i Bryne sentrum. Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren frykter at skadene er påført med overlegg.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2017 kl 17:41

Aud Haugstad i Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren er bekymret. I løpet av de siste ukene har den frivillige dyrevelferdsorganisasjonen fått tips om flere katter som er påført store skader i Bryne sentrum. Felles for dem alle er at de halter rundt på bare tre bein. Den fjerde foten skal
være knekt eller kappet. Smerten som disse dyrene må lide, er nesten ikke til å forestille seg.

Til sammen er tre eller fire katter observert med denne skaden. Alle er sett på et avgrenset område i Bryne sentrum. Det er snakk om området mellom Rema 1000 og Felleskjøpet og videre opp mot Skulegata.

– Kattene er observert, og vi har fått signalementer på dem. Derfor vet vi at det er snakk om forskjellige katter, men vi er usikre på om det er tre eller fire, sier Aud Haugstad, som er aktiv frivillig i Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren.

Aud Haugstad setter ut kattefelle på steder hvor det kan befinne seg en skadd katt, som her på parkeringsplassen til M44. Etter at fella er satt ut, må den være under konstant overvåkning. Foto: Øyvind Ulland Sandsmark

– Påfallende

Hun forteller videre at hun frykter at skadene er påført med hensikt.

– Det er litt for påfallende at dette skjer med flere katter på et så avgrenset område. Noen kan ha satt ut en felle, for eksempel revefelle eller rottefelle. Er det snakk om revefelle, må kattene ha blitt satt fri etter først å ha blitt fanget. Men hvem er det som kan gjøre slikt når de vet hvilken smerte dette påfører dyrene?

Én av de skadde kattene fant Haugstad selv natt til lørdag i sist uke. Dyret gikk inn i kattefella som Haugstad hadde satt ut et sted i Bryne sentrum. Så ble det fraktet rett til dyrlegevakten på Hinna for avliving.

– Dette var en sju måneder gammel hunnkatt. Dyret hadde et åpent brudd, og leggbenet var kappet rett av. Katten hadde ikke chip, sier Haugstad.

Det var i mai at Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren mottok den første observasjonen av en katt med kappet bein.
– Den skal ha hatt bakbenet kappet av, og den så veldig forkommen ut. Vi har siden da forsøkt å lokalisere den, men det er ikke lett å sette opp felle når vi ikke vet hvor katten er.

– Kjenner du til lignende saker som dette?

– Nei. Jeg har aldri hørt om noe lignende, svarer Haugstad.

Dyrebeskyttelsen må bruke kattefeller for å fange de skadde kattene. Foto: Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren

Ber om hjelp

Haugstad og Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren ber nå om tips og hjelp fra publikum.

– Vi trenger hjelp til å finne ut hva eller hvem som skader kattene. Vi trenger også tips om hvor de skadde dyrene befinner seg. For å kunne fange dem må vi vite nøyaktig hvor de holder til. Det er som å lete etter nåla i høystakken, sier Haugstad, som legger til at noen av kattene allerede kan være døde.

Hun har selv sittet fellevakt flere netter. Dette går ut på at hun sitter i bilen et stykke unna kattefella for å observere.

– Vi kan ikke sette ut kattefeller uten at disse blir overvåket. Fellene blir plassert der hvor vi tror dyrene kan befinne seg. Dersom noen er interesserte i å bidra som fellevakt, er det bare til å ta kontakt, opplyser Aud Haugstad.

Dyrene som er skadet, er etter all sannsynlighet villkatter.

– Jeg kan aldri tenke meg at noen vil unnlate å gjøre noe dersom de har en katt som er så alvorlig skadet, kommenterer Haugstad.

Mattilsynet er på saken

Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren har kontaktet Mattilsynet om saken.

– De vurderer hva de skal gjøre. Saken ligger under dem siden det trolig er snakk om mishandling, sier Haugstad.

Seniorrådgiver Hege Robberstad i Mattilsynet, region Sør og Vest bekrefter at de fikk inn bekymringsmeldinger om kattene like før helga.

– Vi vil be Dyrevernnemnda følge opp og eventuelt prøve å fange kattene. Det kan bli utfordrende, siden dette mest sannsynlig er snakk om villkatter, og disse kan bevege seg over et stort område, sier Robberstad, som påpeker at det er politiet som etterforsker saken dersom det er mistanke om kriminelle handlinger.

Politiførstebetjent Morten Slettebø ved Time lensmanskontor sier at saken foreløpig er ukjent for politiet.

– Men det kan jo hende at det dukker noe opp etter hvert, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...