Mistenkt for overvaking, saksøkte politiet

Dommen mot mannen fra Klepp falt i Jæren tingrett 7. mars. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Ein kleppsbu saksøkte politiet etter fjerning av overvakingskamera og ransaking. Han tapte saka og må sjølv betala over 10.000 kroner.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

I juli 2016 gjennomførte politiet ei ransaking heime hjå ein mann frå Klepp. Bakgrunnen for ransakinga var eit muleg brot på personopplysningslova grunna eit overvakingskamera som var montert på ein yttervegg på bustaden.

Beslagla kamera

Huseigaren forklara politiet at kameraet var montert av eit firma og at det bare var dette firmaet som hadde tilgang til bilete og videoar. Ifølgje saksdokumenta som er lagt fram for Jæren tingrett, har dette firmaet opplyst til politiet at dei verken har kjennskap til mannen eller kameraet.

Politiet fekk kameraet fjerna og beslagla det. Nokre månadar seinare vart kameraet levert tilbake til eigaren.

Også i 2014 ransaka politiet bustaden til kleppbuen. For å koma inn i bustaden vart ei dør brote opp sidan mannen ikkje opna. I tillegg var politiet i kontakt med mannen i 2011. Då vart han varetektsfengsla mistenkt for blant anna fire grove tjuveri. Forholdet vart henlagt og mannen vart tilkjent 1500 kroner i oppreising av Statens sivilrettsforvaltning.

Ikkje dokumentert tap

Kleppbuen kravde erstatning frå staten for både varetektsfengslinga, skader på inngangsdøra og skader på kameraet. Saka vart fyrst avvist av forliksrådet, men mannen tok ho vidare til Jæren tingrett.

I tingretten vart staten frifunnen på alle punkt. Grunngjevinga er at mannen ikkje kan dokumentera eit økonomisk tap etter varetektsfengslinga. Retten konkluderer også med at kleppsbuen ikkje har dokumentert skader på kameraet. Heller ikkje inngangsdøra vil retten påleggja staten å erstatte, då det ikkje er sannsynleggjort at polititenestemennene som tok seg inn i bustaden handla uaktsamt.

Sidan kleppsbuen tapte saka, må han også dekka staten sine sakskostnader på 10.150 kroner.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...