Mjaaau! Vil du adoptere meg?

Ildsjelene bak Lucas-organisasjonen jubler for hvert kjæledyr som får et nytt hjem.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2017 kl 17:18

– Vi avliver ikke en katt som er frisk, sier Siv Askeland Hana, Elin Herlofsen og Camilla Carlsen.

Trioen utgjør, sammen med Aud Elise Carlsen, styret i Lucas-organisasjonen. De driver et av bare to omplasseringssenter for dyr i Rogaland. Det andre står legendariske Kari Mills bak i Stavanger sentrum.

Over 100 i fjor

Lucas-organisasjonen startet opp i fjor vår, og holdt først til i Jåttå i Stavanger. I januar flyttet de til Øksnevad, hvor det nå er et yrende dyreliv i etasjen over den lokale møbelbutikken – bare et lite steinkast fra Skjævelandsbrua.

Elin Herlofsen (t.v.) og Camilla Carlsen har for tiden 47 hjemløse katter i omplasseringssenteret på Øksnevad. Her ser vi Teddy (i hendene til Elin), mens Rambo følger med fra buret til venstre. Foto: Nils-Ove Støbakk

Per i dag er det 47 katter og en kanin på senteret. Så langt i år er 13 dyr omplassert, i løpet av fjoråret fikk rundt 100 dyr seg et nytt hjem gjennom Lucas.

Hittil har de hatt både katter, kaniner, høns og chinchillaer innom – og i utgangspunktet tar de imot alle slags dyr. Men kattene er suverent i flertall.

– Og det er veldig, veldig få katter vi ikke klarer å få adopsjonsklare, understreker Siv.

Kjønnsdelte avdelinger

Når en katt kommer til senteret, blir den først plassert i mottaksavdelingen. Her blir kattene vanligvis oppbevart i 14 dager, slik at dyrepasserne får observere dem – samt isolere dyrene for å unngå smittefare.

Ninjago titter nysgjerrig ut fra buret sitt i mottaksavdelingen. Foto: Nils-Ove Støbakk

Etter hvert fordeles de på henholdsvis «gutterommet» og «dameavdelingen» – med egen barnehage for de minste.

– Jeg er utdanna barnehagelærer. Så her har vi fagkompetanse, ler Camilla.

De minste kattene får være sammen til de er rundt seks måneder gamle. Da starter puberteten for katter, så da må de deles opp i hankjønn og hunkjønn. For målet er jo tross alt å unngå at det blir enda flere hjemløse katter...

Faste summer

Om du vil adoptere en katt gjennom organisasjonen, koster det henholdsvis 1.400 kroner for en hannkatt og 1.500 for en hunnkatt. Da er dyrene ferdig vaksinerte og sterilisert/kastrert.

Elise (t.v.) og Emil tar livet med ro i barnehagen – avdelingen for de aller minste kattene. Foto: Nils-Ove Støbakk

– Så egentlig er det billigere å få en katt hos oss enn en liten kattunge som ikke har vært hos veterinæren, forklarer Lucas-trioen.

Og i samme slengen vil de veldig gjerne avlive myten om at hunnkatter bør få et kull før de blir sterilisert.

– Ved å ha en usterilisert eller ukastrert katt gående, bidrar du til at det blir flere hjemløse katter, advarer Siv.

Åpner for kosebesøk

Noen katter kommer inn ferdig tamme, andre må det jobbes hardt med for å få dem adopterbare. Og mens noen dyr blir levert direkte på senteret av tidligere eiere, blir andre omplasserte gjennom Mattilsynet eller Tu Dyreklinikk.

Lucas-damene forteller at folk kommer kjørende fra hele fylket for å hente seg kjæledyr. I tillegg kan barn og unge få komme på besøk og kose med dyrene, dersom de ønsker det.

– Vi har en del som kommer innom. Blant annet bestemødre som kontakter oss på vegne av barnebarn som trenger litt sosialisering, utdyper de.

Håper på støtte

Ellers bruker Lucas-organisasjonen sosiale medier aktivt, og opplever at de får god respons fra folk som vil forbarme seg over de hjemløse dyrene.

– Og så har vi fått gode avtaler på fôr og samarbeid med både lokale dyrebutikker og veterinærer, forteller de.

Jacob leker seg i «gutterommet», mens Ketchup følger med i bakgrunnen. Foto: Nils-Ove Støbakk

Så langt er organisasjonen utelukkende finansiert av innsamlede midler, men etter hvert håper de på mer fast støtte – både fra det offentlige og fra private.

Månedsbudsjettet er på 17-20.000 kroner. De største utgiftpostene er husleie, mat og veterinærkostnader.

Foreløpig har det kommet inn penger fra blant annet dorullsalg, utlodning på Jærhagen og kakesalg.

– Vi gjør det vi kan for å få inn penger. Og det vi mangler, må vi dekke selv. Det er en dyr hobby å være med i Lucas, smiler de tre styremedlemmene.

Faste vakter

Siv, Elin og Camilla er glade for at de har fått med seg mange frivillige i den relativt ferske organisasjonen. Sammen deler frivilligkorpset på å gå morgenvakt og kveldsvakt på senteret, sju dager i uka.

De understreker at det er viktig at arbeidet skal være lystbetont, selv om de fleste må hjelpe til med for eksempel å tømme de mange kattedoene i lokalet.

Gerd ser rimelig avslappet ut, der hun ligger i en stol i avdelingen som er kun for hunnkatter. Foto: Nils-Ove Støbakk

Det viktigste kriteriet for å være med, er rett og slett at du bør være glad i dyr.

Elin har tidligere vært med som frivillig i Dyrebeskyttelsen. I tillegg har hun flere år bak seg i organisasjonen Paws i Chicago.

De to andre har ingen tilsvarende erfaring, men stortrives likevel på senteret.

– Hvor mange timer i uka tilbringer dere her?

– Det er lettere om du spør hvor mange timer vi ikke er her, ler de.

Samtidig understreker de tre at de ikke er sykelig opptatt av katter – selv om de selvfølgelig har noen eksemplar hver i hus.

– Vi er rett og slett vanlige mennesker som er veldig glade i dyr!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...