Nå bygger de brygghus på Øksnevad

Sune Aabø Parker (t.v) er daglig leder i Rygr Brygghus. Øyvind Tveit er bryggerimester. Foto: Håvard Ovesen

Rygr Brygghùs etablerer seg i industriområdet på Øksnevad for å levere håndverksøl til folket.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2017 kl 07:17

Det er hektisk aktivitet på tomten i Plogfabrikkvegen. I forrige uke kom grunnmuren på plass, denne uken kommer betongelementene som skal utgjøre selve reisverket på løpende bånd. Et kombibygg er i ferd med å reise seg. Der skal drøye 800 kvadratmeter huse Rygr Brygghùs. Akkurat når alt står klart, vil ikke daglig leder Sune Aabø Parker eller bryggerimester Øyvind Tveit ut med, men det blir en gang på høsten. Målet er å tappe det første ølet på nyåret.

Lokale ingredienser

Selve bryggeriutstyret er også på vei til Øksnevad, og befinner seg et sted i Suez-kanalen. Øyvind Tveit følger forsendelsen med en trackingapp på mobilen. Det er ikke få ting en må ha kontroll på når en er bryggerimester. Det vanskeligste er likevel oppskriftene. Så langt har han 22 testbrygg bak seg for Rygr, og flere kommer det til å bli før ølet når butikkhyllene. Selv har han satt seg et lokalpatriotisk mål.

– Det er ikke sikkert det går, men jeg har et ønske om å ha minst én lokal ingrediens i hvert øl vi lager, sier Tveit.

Henter fram historien

Nøyaktig hvilke ingredienser dette innebærer, er ikke lett å få ut av den hemmelighetsfulle bryggeren, men Jærbladet klarer til slutt å få presset fram at det i alle fall blir «urter og bær fra regionen». Men det er ikke bare det inni flasken som skal være lokalt. Hele merkevaren er basert på lokalhistorien, noe som gjenspeiler seg i navnet og produktdesignen.

– Vi ville differensiere oss fra tradisjonsrike Berentsen og hipsterne i Lervig, så vi gikk tilbake og så på historien vår. Vikingene er viktige for Jæren og Rogaland. Rett bak oss, for eksempel, i Frøylandsvatnet, ble Olav Tryggvason født. Rygerne etablerte seg i Rogaland under folkevandringstiden. Ryger betyr opprinnelig korndyrker, noe som passer veldig godt til vår virksomhet, sier Parker og smiler.

– Midt i matfatet

De har også konkrete planer om å bruke Jæren aktivt i markedsføringen. For Rygr var det aldri aktuelt å forlate området, selv da planene om å etablere seg i Serigstad-bygget gikk i vasken. Parker forteller at de trives godt blant næringsmiddelprodusentene «midt i matfatet på Nord-Jæren», og håper flere kommer til. At potensielle arbeidstakere har erfaring fra prosessanlegg fra før av, er heller ingen ulempe.

– Hvor mye folk vi trenger, kommer an på volumet. Men det trengs i alle fall to til å operere bryggeriet, og så kommer tapping og emballering i tillegg. Men i dag er det mulig å drive bryggeri med svært få ansatte, sier Parker.

Saken fortsetter under bildet

Øyvind Tveit og Sune Aabø Parker håper flere næringslivsaktører vil slå seg til på Øksnevad framover. Foto: Håvard Ovesen

Leverer til Rema

Rema Industrier er tungt inne på eiersiden av bryggeriet. Tveit og Parker har søkt kommunen om å få starte bryggeriutsalg, og har på sikt ambisjoner om å få øl inn på hotell- og restaurantmarkedet og en litt sterkere versjon i polhyllene. Hovedprioriteten er likevel å levere til Rema i Rogaland. Hvor stor produksjonen blir, er foreløpig ikke klart.

– Vi har fått en bestilling fra Rema, men den går på typer, ikke volum. Den får vi nok i løpet av høsten, sier Parker.

Hvilke typer Rygr-øl som blir å finne i Rema-hyllene neste år, vil de foreløpig ikke ut med, ut over at det blir pilsner og fatøl på boks, og rundt tre typer spesialøl.

Flaskene skal tappes på Øksnevad, mens boksene i første omgang tappes hos Arendals Bryggeri.

– Vi investerer i en egen bokstappelinje så fort vi kommer høyt nok i volum. Vi gjør som jærbuen og bygger stein på stein, sier Parker.

Håndverksøl

De to lover at selv om Rygr nå etablerer seg med det som skal bli en strømlinjeformet produksjon i et industriområde på Nord-Jæren, blir sluttproduktet et skikkelig håndverksøl.

– Vi opererer i liten skala, og skal variere på sortene, sier Tveit.

– Rema Industrier har sagt at de vil bli best på lokalmat. Det er en oppgave vi tar seriøst, slår Parker fast.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...