Nå er det planetfest på kveldshimmelen

De neste dagene er alle disse synlige på kveldshimmelen samtidig. Foto/illustrasjon: NASA, ESA/MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA, NASA, NASA/JHUAPL/Carnegie Institution of Washington, Anne Mette Sannes (Månen), Sannes & Ødegaard (Venus-illustrasjon og montasje)

Visste du at de neste dagene kan du se både Månen, tre planeter, en dvergplanet og en komet – samtidig?

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2017 kl 10:26

Onsdag kveld, 1. mars, vil både Uranus, Venus og Mars stå oppstilt i sydvest. Plasseringen på de tre planetene gir oss en uvanlig god mulighet til å se den store planeten Uranus, som mange ikke har sett.

– Da Uranus ble oppdaget av William Herschel i 1781, var det den første planeten som ikke var kjent siden oldtiden. Planeten kan i perioder skimtes uten kikkert fra helt mørke steder, men er som regel svært vanskelig å skille fra stjernene, informerer astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter/vitenformidler Anne Mette Sannes.

Astroparet Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes er over gjennomsnittlig opptatt av verdensrommet. Foto: Privat


I tillegg vil dvergplanetene Ceres og Eris være en del av samstillingen med de tre planetene.

Ceres vil være synlig med kikkert, mens Eris kun vil være mulig å se med de aller største teleskopene.

– Eris var for øvrig årsaken til at Pluto ikke lenger er en planet, men en dvergplanet, forklarer Røed Ødegaard og Sannes.

I tillegg dukker Månen opp i det gode selskap, som en tynn sigd. Med kikkert kan du også se kometen Encke – som nå er synlig for 63. gang etter at den ble observert i 1786 av flere uavhengige astronomer.

De to entusiastene opplyser at det spesielle skuet er best å se fra det mørkner og frem til rundt klokken 20.

Forrige uke var Røed Ødegaard og Sannes på Bryne med astroshowet «Out of Space».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...