Nå skal superostene fra Jæren konkurrere mot verdenseliten

Hans Voll (t.v.) og Bo Jensen skal neste helg til Bergen for å konkurrere mot verdens beste osteprodusenter. I hendene holder de henholdsvis «Jærosten» og «Bonon». Foto: Nils-Ove Støbakk

Hans Voll og Bo Jensen gleder seg til årets 
store høydepunkt – oste-VM i Bergen.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Jeg har ikke vært med i VM før, så det blir spennende å oppleve sirkuset. Og så blir det jo spennende å se om jeg kan få en medalje, smiler Hans Voll.

Neste helg, 2. og 3. november, skal både Voll og Bo Jensen til Bergen. Der arrangeres årets utgave av World Cheese Awards. Verdensmesterskapet i ost.

Ny fasong, ny smak

Jensen deltok også i fjorårets VM i London. Da kom osten «Lille aske» til finalerunden og ble kåret til «Super gold». I år deltar han med flere geitoster – både med og uten aske.

«Solstrålen» er inspirert av sønnen Noah, som nå er ett år gammel. Osten har fått en litt annerledes fasong, og ligner nesten på en sort eller hvit maiskolbe.

– Innholdet i oppskriftene er like, men ulik fasong gjør at smaken blir annerledes. Skorpen utvikler seg forskjellig, forklarer Jensen.

Bo Jensen skal blant annet delta i VM med disse to ostene; «Solstrålen» og «Solstrålen med aske». Foto: Nils-Ove Støbakk

Dansken har prøvd seg fram i det lille ysteriet på Aurenes på Høg-Jæren, og har vraket flere andre varianter underveis.

– Ja, jeg har vurdert litt fram og tilbake, forteller han.

Kortreist kumelk

Hans Voll har «bare» vært med i NM og Skandinavisk Mesterskap tidligere. Voll er daglig leder i Voll Ysteri, som har produsert Jærosten siden 2002. Ysteriet var de første i landet som fikk godkjennelse av Mattilsynet for å lage upasteurisert ost, og osten har blitt veldig godt mottatt. Så langt har det blitt gull i tre NM, og i 2007 ble den smaksrike osten fra Klepp kåret til «Årets gardsost» i Norge.

– Det er viktig å støtte opp om et verdensmesterskap i Norge. Og så må vi jo vise fram mangfoldet her i landet, forklarer Voll om hvorfor han har meldt seg på i år.

Mens Bo Jensen og geitene på Aurenes må ta juleferie fra september til januar, produserer Voll ost hele året. Og han bruker kun melk fra egne kyr. Sønnen Torbjørn driver gården, så tar senior seg av osteproduksjonen.

– Og så driver jeg og lærer opp yngstedatteren, Hanna, avslører Voll, som fram til nå har laget absolutt alle ostene på egen hånd.

– Men nå får jeg avlastning. Og så er hemmeligheten levert videre, smiler han.

Hans Voll har produsert «Jærosten» siden 2002. Nå skal duoen prøve seg mot verdens beste osteprodusenter. Foto: Nils-Ove Støbakk

VM-ostene ligger klare

Jærosten er en halvfast, hvit ost av kumelk. Som regel lages det ti oster à fire kilo hver dag. Det blir stort sett produsert mellomlagra ost, det vil si lagring i fire til sju måneder før den er klar for salg.

I VM skal dommerne derimot få smake vellagra ost. Denne varianten av Jærosten ligger vanligvis og godgjør seg i 10-13 måneder.

– Ostene jeg skal konkurrere med ble produsert 7. desember i fjor. Vi skriver på datoen, forklarer Voll.

– Og de ser fine ut!

Under konkurransen skal dommerne blant annet bedømme skorpe, konsistens og smak. VM-debutanten legger ikke skjul på at han er spent på hvordan tilbakemeldingene vil bli i Bergen.

– Men jeg tar det ganske kuli, ler han.

– Vi har jo deltatt ganske lenge.

World Cheese Awards

  • Arrangeres i Grieghallen i Bergen 2.-3. november.
  • En av verdens største ostekonkurranser, eies av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food.
  • Under årets VM deltar 3472 oster fra 41 land.
  • Norge stiller med 175 oster fra 58 ysterier.
  • Ostene skal bedømmes av 230 ostedommere og kjempe om å bli kåret til verdens beste ost.

– Mye hardt arbeid

VM-ostene til Bo Jensen ble produsert i september i år.

– Sesongen har vært god og lang. Vi begynte jo i januar, oppsummerer han.

Det har vært mye reisevirksomhet for Jensen det siste året. VM-suksessen i fjor har også medført at mange har kommet på besøk til Aurenes for å se og oppleve ostene som blir laget her.

– Tenk at folk kommer fra Paris og hit for å smake på ost. Det er egentlig helt utrolig, gliser Jensen.

– Men det er mye hardt arbeid som ligger bak. Jeg bruker mye tid på dette. Det kommer ikke av seg selv.

Ostene Hans Voll skal konkurrere med i Bergen ble produsert allerede 7. desember i fjor. Foto: Nils-Ove Støbakk

Over 3000 oster

Hans Voll har vært med i styret i Norsk Gardsost, så han har blant annet fått sett litt i kulissene under NM. Men det er et ganske mye større arrangement som nå venter, med over 3000 oster i Grieghallen.

– Og så skjer det mye rundt i Bergen av andre arrangement samtidig. Så vi får nok med oss litt av hvert, sier Voll.

– Denne konkurransen er noe av det største som skjer på norsk jord, understreker Bo Jensen.

– Man møter jo mange folk, og det skjer mye der.

Jensen håper på finalerunde også i år, selv om han innrømmer at nåløyet er trangt i VM.

– Det er så stort og så utenkelig. Men jeg kommer til å smile uansett!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...