Statsråd møtte lokal bedrift og svigerfar på Bryne

Statsråd Kjell Ingolf Ropstad satt sammen med svigerfar Torbjørn Vedelden og lyttet til butikkleder Jan Rosland i NMS Gjenbruk Bryne. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

Med seg fra Bryne-besøket tar han barnebøkene "Du er unik" og "Grisen med den fineste krøllen på halen".

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2019 kl 07:28

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) besøkte onsdag gjenbruksbutikken NMS Gjenbruk Bryne under sin rundtur i distriktet.

– Jeg vil lære mer om gjenbruksbutikker og løfte viktigheten av dem. Slike tiltak blir ofte glemt og vi ser ikke hvor stor verdi de har, ikke minst sosialt, sier ministeren til Jærbladet og viser til at butikken har 42 frivillige i arbeid.

Jan Rosland som er en av de tre ulønnede butikklederne kunne fortelle gjestene at butikken på Bryne har hatt en fin økning så langt i år. NMS Gjenbruk Bryne har frem til uke 17 i år økt salget med rundt 20 prosent sammenlignet med fjoråret.

Butikken hadde i fjor et resultat på 573.000 kroner, mot 661.000 kroner året før.

Tilknytning til Jæren

– Jeg har hørt at butikken i Klepp gjør det bra, skyter barne- og familieministeren inn under presentasjonen til Rosland, og smiler lurt.

Gjenbruksordningen er nemlig ikke helt ukjent for ministeren. Hans svigerfar Torbjørn Vedelden er nemlig ansatt hos butikken på Klepp, og møtte også opp på Bryne under besøket.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (i midten) ble fotografert på Bryne etter besøket sammen med butikkleder Jan Rosland og Ina Kjøstvedt, daglig leder i NMS Gjenbruk. Foto: Hilde Anette Ebbesvik

Men kona Arnbjørg Vedelden Ropstad, som har vokst opp på Bryne, var ikke med denne turen.

En av tingene NMS Gjenbruk Bryne stolt viste statsråden var ordningen for å gjenstøpe lys. Mange kirker, restauranter og kunder leverer inn rester etter stearin- og kubbelys, og så blir de omdannet til nye lys. Men er det slike ordninger ministeren mener vi skal bruke tida på i klimadebatten?

– Alle bekker små. Det bidrar til en bevissthet, sier Ropstad og roser deres arbeid med å gjenbruke barnebøker eller leker som ikke blir brukt lenger.

Selv har han funnet to bøker han tar med seg tilbake til Oslo.

Oppfordring

Gjenbruksbutikken på Bryne sørget for at ministeren ikke bare gikk derfra med barnebøker, de hadde også en oppfordring de ville sende med ham.

– De fleste bruker offentlige avfallshåndtering, men så er det noen som dumper en sofa hos oss. Det er urettferdig at vi som bedrift skal reise til gjenvinningsanlegget og betale moms og 50 prosent til som bedrift. Vi burde hatt frikort der. Vi sparer samfunnet for mye avfall, sier butikkleder Rosland.

Ropstad sier seg enig, og mener det vil være noe for lokalpolitikerne å kjempe for til høsten.

Barne- og familieministeren fikk også lære om den viktige møteplassen butikken er for mange pensjonister og andre. Og Rosland fortalte at de har hatt praktikanter inne for språkopplæring, men savner støtte fra Nav til å drive dette, da det krever en del ressurser.

– Det var et flott og spennende besøk, jeg tror han likte seg, sier butikkeieren etter at gjestene har dratt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...