Ny kafé og utstilling på Hå gamle prestegard

På Hå gamle prestegard åpner Kari Meek og Elisabeth Søyland dørene for fredagskafé med kunstutstilling.

Elsiabeth Søyland og Kari Meek tar initiativ til sosiale lag, for at flere skal bli kjent med Hå gamle prestegard.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Fredag 19. januar er det samlingskveld i kaféen på Hå gamle prestegard. Elisabeth Søyland og Kari Meek inviterer til en hyggelig kveld for alle som måtte ønske.

Etter planen skal det serveres middag, dessert og drikke, og i tillegg kulturelle innslag som dikt og omvisning.

- Vi ønsker å vise frem den historiske og poetiske siden av Jæren, og inviterer derfor alle hit til oss. Vi har kalt kvelden «Jæren i ord og tonar», og knytter kaféen opp mot det andre som skjer på anlegget. I dette tilfellet er det en kunstutstilling, sier Søyland

Mye historie

Tema for fredagen vil være Jærens historie. Prestegarden er nemlig plassert på et av områdets eldste boplasser fra steinalderen.

- I tillegg til steinalderen ønsker vi å knytte det opp mot tiden da dette var en embetsbolig. Prestegarden har alltid vært et sted der folk samles – med god mat og musikk. Det var vanlig at både presten og lensmannen kom hit. Dette ønsker vi å videreføre til i dag. Derfor vil vi servere ekte jærsk mat, forteller de.

Prestegarden har alltid vært et samlingspunkt. Dette ønsker de å videreføre til i dag. Foto: Nils Erik Sundqvist Gyland

Et møtested

Begge de blide damene er enige om at det er viktig å ha et møtested for lokalbefolkningen. Derfor har de begynt med kveldssamling på fredager. Tidligere har de kun hatt det én gang, med stort hell. Nå håper de at det kan bli en tradisjon.

- Sist kom det mellom 30 og 40 personer. Det er veldig bra, ettersom lokalet ikke tillater noe særlig mer. Tilbakemeldingene var kun positive den gang. Derfor ønsker vi at folk skal melde seg på så tidlig som mulig, slik at de får sikret seg en plass, fortsetter Søyland.

The Land

Jæren har opp gjennom årene hatt besøk av flere store kunstnere. Naturen, lyset, og det harde været har vært inspirasjon til mange verk.

Nå har den britiske kunstneren Ron Haselden tatt turen til prestegarden. Han er anerkjent og underviser til daglig i Frankrike og England. Utstillingen heter «The Land» og har fokus på bøndene og landbruket i området. Bønder og elever på videregående har sendt inn selvlagde tegninger, og hans jobb har vært å skape kunst med lys av disse.

- Vi inviterte ham hit til Jæren. Da han kom, spurte han «hva betyr det for dere å bo på Jæren?». Ut fra det skulle han lage lyskunsten. Spørsmålet ble stilt til mange av de som bor her, og vi fikk til slutt inn 200 tegninger, sier Meek

Bønder og elever har sendt inn tegninger til prosjektet. Foto: Nils Erik Sundqvist Gyland

Natur og jordbruk

Haselden pleier å løfte frem grupper i samfunnet som ofte ikke blir hørt. Tidligere har han arbeidet med fengselsinnsatte, barnehager og eldre.

- Han ønsket å gjenskape naturen vi har her. Markene og steingardene syntes han var viktige å fremheve. Han ønsket også å skildre spesielt de kvinnelige bøndene, som ikke alltid er i fokus, fortsetter Meek.

Haselden bruker de innsendte tegningene til å skape kunsten. Foto: Nils Erik Sundqvist Gyland

Døråpner

I tillegg til matservering, tilbyr Hå gamle prestegard også omvisning i utstilingene sine

- Mange går inn på en kunstutstilling, men så rett ut igjen. Vi tror det er viktig å gi dem en døråpner og derfor gir vi også omvisninger slik at folk kan forstå hva de ser, avslutter Søyland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...