Bryne-elevar er klare for å hjelpa andre

Elevrådsrepresentantane Astrid G. Log (t.v.), Lene Thu, Tore Molven Aasland, Martine Norheim og Benedicte Ueland skal – saman med dei 150 andre 9. klassingane – gå frå dør til dør på Bryne, Rosseland og Hognestad for å hjelpa elevar i Peru. Foto: Åge Bjørnevik

Torsdag går 9. klassingane ved Bryne ungdomsskule frå dør til dør med bøsser til inntekt for Hei Verden.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Det er kjekt å kunna hjelpa. Og så får me læra om korleis andre har det, seier Lene Thu.

– Og så synest eg det er bra at me får gjera noko anna enn dei vanlege timane, viss det er lov å seia det, supplerer Benedicte Ueland.

Dei fem elevrådsrepresentantane frå 9. klasse – ein frå kvar klasse – er alle positivt innstilte til Hei Verden-aksjonen.

Samlar inn til Peru

– I år går pengane til Peru, fortel Astrid G. Log.

I det landet konsentrerer Hei Verden seg om å hjelpa quechua-folket, eit urfolk med sitt eige språk. Historier om elevar som må gå fleire timar kvar veg til skulen, har gjort inntrykk på elevane på Bryne.

Mange av quechua-folket lever med diskriminering og fattigdom fordi dei ikkje meistrar spansk, som er det offisielle språket i Peru.

– Når undervisinga er på spansk, er det heilt umogeleg for desse elevane å følgja med. Pengane me samlar inn, skal blant anna gå til å utdanna morsmålslærarar, slik at elevane kan læra både morsmålet og spansk, seier Astrid G. Log.

Tanken er at fleire av quechua-folket skal få utbytte av skulegangen, og at fleire barn dermed vert sende til skulen.

Fakta

Hei Verden

  • Informasjons- og bistandsorganisasjon som skal bidra til at fleire barn i fattige land får god grunnutdanning, samstundes som norske skuleelevar får betre kunnskap globale forskjellar.
  • Sørgjer for skulegang for totalt 25.000 barn i Bangladesh, Peru, Zambia og Laos

Heile skulen i sving

Hei Verden engasjerer både 8., 9. og 10. trinn. Lærarane sørgjer for at Peru vert ein del av undervisinga i ulike fag, og i tillegg driv alle elevane med pengeinnsamling.

8. trinn arrangerer foreldrekafé på skulen, 9. trinn går på dørene med bøsser og 10. trinn har ein arbeidsdag til inntekt for Hei Verden. På det viset får Bryne ungdomsskule kvart år inn over 100.000 kroner.

Pynta i raudt og kvitt

Jærbladet møter dei fem elevrådsrepresentantane frå niande i kantina, som er pynta med raudt og kvitt. Ikkje så uventa, eigentleg, sidan me er på Bryne. Men i desse vekene handlar fargane om eit land i Sør-Amerika, og ikkje om fotballklubben. Raudt og kvitt er nemleg fargane i flagget til Peru.

Pynten og informasjonsplakatane om Peru er laga og hengt opp av elevane på valfaget innsats for andre. Dei har også plombert alle innsamlingsbøssene, slik at folk kan vera sikre på at pengane kjem fram til Hei Verden.

– Elevane går to eller tre i følgje. Alle skal ha på seg ID-kort, fortel inspektør Ragnhild Otto.

Torsdag frå klokka 17 og utover skal alle 9. klassingane frå Bryne ungdomsskule – 155 i talet – gå med bøsser på alle dørene på Bryne, Rosseland og Hognestad.

Målet er å få inn mest mogeleg pengar, og derfor håpar elevane at så mange som mogeleg har kontantar når dei kjem og ringjer på. Men erfaringane dei seinare åra er at stadig færre har kontantar på seg, og derfor er det også laga eigne lappar med Vipps og kontonummer – slik at folk kan støtta Hei Verden likevel.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...