I år er de 14 elever på trinnet. Neste år blir de 170.

7. trinn på Horpestad skule er i dag kun 14 elever i klassen. Til neste år blir de 170. Fra venstre: Sverre Pedersen Rosseland, Marek Szwytki, Daniel Jaarvik Aasheim, Martine Klungland, Victoria Sunde, Caroline Schei, Isabell Skårland Pettersen, Julian Leandris Nordhagen, Håvard Svarstad, Torger Skretting, Henrik Engelsvoll Eide, Kasper Håland Foto: Nils Erik Gyland

Klepp ungdomsskule tar i mot et rekordstort kull med 7.-klassinger til høsten. For elevene på Horpestad skule kan det bli litt av en overgang.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2019 kl 07:28

- Vi både gruer og gleder oss til å flytte. Noen ganger har det vært gøy med liten klasse, mens andre ganger har det vært kjedelig. Det verste med å bytte skole er vel at ikke alle kan gå sammen lenger. På Klepp blir vi spredt utover flere klasser, sier elev på Horpestad skule Håvard Svarstad.

Liten klasse

På Klepp ungdomsskule skal de ta i mot elever fra Tu, Engelsvoll, Kleppe og Horpestad. Det blir imidlertid ekstra stor overgang for 7. klassingene fra sistnevnte. Der er de nemlig kun 14 elever på trinnet.

- Vi kommer til å møte mange nye folk og få flere venner, så det blir jo bra. Men jeg gruer meg litt også. Vi må blant annet venne oss til å få karakterer. Storebroren min sa at det kan bli mye stress på ungdomsskolen, spesielt når man nærmer seg 10. klasse, sier Daniel Jaarvik Aasheim.

Elevene på Horpestad skule har fått et godt samhold. Nå må de venne seg til større forhold. Fra venstre: Marek Szwytki, Daniel Jaarvik Aasheim, Håvard Svarstad, Isabell Skårland Pettersen Foto: Nils Erik Gyland

Fordeler og ulemper

På den lille skolen forsøker de å forberede elevene på nye forhold så godt de kan. De ansatte tror det blir en nyttig læring med nytt sosialt og faglig miljø etter syv år på Horpestad.

- Det er både fordeler og ulemper med å være en liten skole. Elevene kommer inn i sosiale mønstre som kan være vanskelige å bryte ut av. På Klepp vil de få muligheten til dette ved at det er mange fler å spille på. Det positive her de er i dag er jo at de får veldig god oppfølging, så det kan nok bli en tålmodighetsprøve når de kommer til et sted med langt flere elever, sier lærer Stian Johannesen.

Lærer på 7. trinn, Stian Johannesen, er ikke i tvil om at elevene vil klare seg bra på Klepp. Foto: Nils Erik Gyland

På Horpestad har de god kontakt med Klepp ungdomsskole. De diskuterer hvilke forventinger begge parter har, slik at overgangen vil bli så myk som mulig.

- Vi er i prater med ungdomskolen, og elevene skal besøke den før de begynner der. Vi forsøker å jobbe litt med å ha tålmodighet og å takle ulike situasjoner. Men jeg er ikke i tvil om at det vil gå fint. Elevene er godt rustet, smiler Johannesen.

Bygd for fire paralleller

Kjetil Myklebust er assisterende rektor ved Klepp ungdomsskule. Han sier det er en stor utfordring å ta i mot så mange elever til neste år. Han forteller at Klepp ungdomsskule er bygget for fire klasser på hvert trinn. Til høsten vil 8. trinn ha seks paralleller.

- I praksis har det vært fem paralleller hele tida, men seks klasser vil være en stor utfordring. En ting er antall klasserom, men tilgangen på spesialrom vil bli et enda større problem, sier han.

Det største kullet ved ungdomsskolen i dag er 10. trinn med 148 elever. Flere av klassene er 30 elever.

- Det er ingenting i lovverket som sier at det ikke kan være flere enn 30 elever i hver klasse, men Klepp kommune har forholdt seg til et tak på 30 elever. Går du over det begynner det å bli stort og vanskeligere å få skikkelig oversikt, i tillegg til at det kan bli trangt. Slike ting kan gå ut over miljøet, sier rektoren, som egentlig skulle sett at klassene var på rundt 25 elever.

Stort kull neste år også

Skolen har funnet løsninger på utfordringene økningen i elevtallet gir til høsten. Men det ser nå ut til at også neste kull, dagens 6.-klassinger, vil bli seks klasser på ungdomsskolen.

- Da er jeg litt usikker på hva vi skal gjøre, sier Myklebust, og legger til at det heldigvis er snakk om en overgangsfase til Vardheia ungdomsskule er ferdig.
Da vil elevtallet ved Klepp ungdomsskule gå ned til rundt 350 elever. Til høsten vil skolen ha rundt 440 elever.

- Massiv overgang

Uansett hvor mange elever det er på et kull, så er det mye nytt for elevene som skal starte på ungdomsskolen.

- Det er en massiv overgang, sier den assisterende rektoren.

Han forteller at ungdomsskolen forsøker å skjerme de ferske 8.-klassingene litt i starten.

- Det er forskjell på en 8. og en 10.-klassing. For nye 8.-klassinger kan de eldste elevene virke veldig store, sier rektoren og legger til at skolen er opptatt av å få til en god overgang fra barneskolene.

- Vi besøker skolene og snakker med elevene når de går i 7. klasse. Da sier vi litt om dette med å begynne i en helt ny klasse og at de må ta hensyn til andre og gjerne også må tåle litt i denne overgangen, sier Myklebust.

Toner ned karakterene

Han forteller videre at det også er noen tema ungdomsskolen toner litt ned i overgangsfasen

- Dette med karakterer snakker vi ikke så mye om i starten. Vi fokuserer med på gode arbeidsvaner og læringsmiljø og om det å sette seg mål for både skolegangen og livet, avslutter han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...