Disse pendler dobbelt så billig til jobb

Etter at jobben til Kine Hansen Wik ble en hjemjobbhjem-bedrift, begynte hun å ta toget til jobb hver dag. Foto: Sonia Drivdal Patella

Hvorfor får Kine Hansen Wik reise halvparten så dyrt til jobb som det Otto Prestmo gjør?

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Kine Hansen Wik fra Bryne betaler 500 kroner for å ta toget til jobben i Sandnes. Dersom Otto Prestmo fra Stavanger skal ta toget til jobben sin på Bryne, må han punge ut det dobbelte.

Begge pendler til jobb, og bruker samme togrute. Forskjellen er bare at Wik kan benytte seg av hjemjobbhjem-tilbudet, og det kan ikke Prestmo.

Otto Prestmo vil at Bryne vgs skal bli en hjemjobbhjem-bedrift Foto: Privat

– Dersom jeg hadde jobbet på en hjemjobbhjem-bedrift, hadde jeg tatt toget til jobben, men slik det er nå lønner det seg ikke, sier Prestmo.

Prestmo er lærer ved Bryne videregående skole, som eies av Rogaland fylkeskommune. Det betyr at skolen i prinsippet skulle hatt muligheten til å være en hjemjobbhjem-bedrift, men siden skolen ligger på Bryne, går ikke det. Tilbudet gjelder nemlig kun for bedrifter som ligger i Stavanger, Sandnes og Randaberg.

– Jeg mener Rogaland fylkeskommune burde gå foran som et godt eksempel, og tilby alle sine ansatte hjemjobbhjem, sier Prestmo.
Han stiller også spørsmål om hvorfor noen ansatte i Rogaland fylkeskommune skal få billigere reiserute til jobb, og andre ikke.

Kan virke urettferdig

Espen Strand Henriksen er daglig leder i Hjemjobbhjem. Han mener Bryne vgs er et gråsoneeksempel.

– Samferdselsdepartementet har definert ni storbyområder i Norge, og det er kun disse som får belønningsmidler. Fire av områdene ligger i Rogaland, men Time kommune er ikke et av dem, sier den daglige lederen.

Han forklarer at selv om Bryne vgs eies av Rogaland fylkeskommune, kan ikke skolen få belønningsmidler, fordi den ligger der den ligger.

– Forstår du at det kan oppfattes som urettferdig?

– Hvis man ser svart-hvitt på det, forstår jeg at det kan virke urettferdig. Vi ønsker at tilbudet skal gjelde flere, men vi er avhengige av føringene som staten legger, sier han.

Strand Henriksen utdyper at Hjemjobbhjem er et tiltak i støpeskjeen, som ville bli tatt knekken på, hvis alle skulle vært med.

– Tanken er god, men det blir for vanskelig i praksis og økonomisk, sier han.

Mange argumenter

Prestmo mener det er flere grunner til at Bryne vgs burde få benytte seg av hjemjobbhjem-tilbudet.

– Administrasjonen til skolen ligger i Stavanger, som jo er en av byene i ordningen. Dessuten vil det oppstå ekstra behov for at ansatte ved skolen skal få benytte seg av tilbudet, når flere av skolens parkeringsplasser etter hvert skal fjernes, sier han.

Prestmo legger også vekt på at den videregående skolen kjører en grønn linje, hvor miljøvennlighet er viktig.

Pendler hver dag

Kine Hansen Wik er imidlertid en av dem som kan benytte seg av tilbudet. Wik er fra Bryne, men tar toget hver dag til Sandnes hvor hun er supportansvarlig i IT-firmaet Papirfly.

– Det er en genial løsning, og fungerer kjempebra for meg, sier hun og legger til at hun føler seg heldig.

Wik forteller at flere av de ansatte har begynt å ta toget etter at arbeidsplassen ble en hjemjobbhjem-bedrift. Nå møtes ofte en liten gjeng på togstasjonen i Bryne og tar toget innover sammen. Det beskriver hun som en riktig morsom og fin start på dagen.

– I utgangspunktet er det jo veldig dyrt å ta toget, men når vi får halv pris på billetten, er det mye billigere enn å kjøre bil, sier hun.

Kine Hansen Wik kjøper togbilletten sin på Kolumbus-appen for halvparten av det Otto Prestmo ville gjort. Foto: Sonia Drivdal Patella

Må løse Forusknuten

Grunnen til at Wik får benytte seg av hjemjobbhjem-tilbudet, er at hun pendler til en av byene som er med i avtalen, og ikke fra.

Henriksen i Hjemjobbhjem forklarer at det er på grunn av trafikken rundt Forus at det er slik.

– Det er veldig mye trafikk rundt Forus, og det er nettopp denne knuten vi ønsker å løse, sier han.

Det er altså derfor hjemjobbhjem fungerer i retning Stavanger, og ikke motsatt. Henrik mener dessuten det er færre fra Stavanger og Sandnes som pendler sørover mot Bryne, enn det den andre veien.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...