– Hadde eg visst at ho var 13, hadde ikkje eg gjort det

Ifølge drapsmannen var Sunniva Ødegård (13) eit tilfeldig offer. Foto: Jørgen Finstad

18-åringen angrar på at han drap Sunniva Ødegård.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2019 kl 16:05

Ein 18 år gammal mann frå Varhaug er sikta for å ha drepe Sunniva Ødegård (13). Onsdag starta rettssaka mot 18-åringen, som har vore varetektsfengsla heilt sidan han melde seg som vitne på kvelden måndag 30. juli.

I starten på forklaringa si sa 18-åringen mellom anna at Sunniva var eit tilfeldig offer.

Då aktor Nina Grande spurte korleis helga hadde vore i førekant av drapet, fortalde tenåringen at det hadde vore litt stressande.

– Det var så mykje folk rundt meg heile tida, sa han.

Planta bevis bevisst

Den 18 år gamle mannen har vore innlagd ved Stavanger Universitetssjukehus sidan 28. mars på grunn av psykose. I retten måtte dommar Gunn Elin Lode legga inn fleire pausar på grunn av problem med konsentrasjonen.

Ifølge 18-åringen følte han eit press frå omverda, og var derfor deprimert. Han planla å drepa ein person for å koma seg vekk frå Varhaug, og bestemte seg for å planta bevis på offeret for å vera sikker på å bli tatt.

– Sunniva såg ikkje ut til å vera 13 år. Hadde eg visst at ho var 13, hadde ikkje eg gjort det, sa tiltalte på spørsmål om kvifor han valte seg ut akkurat Sunniva Ødegård.

Han forklarte så at det hadde vore litt betre om ho hadde vore 16-18 år gammal.

– Det hadde ikkje vore greitt, men i alle fall litt betre enn at ho var 13.

18-åringen sa så at han angrar på drapet.

– Eg har jo drepe ein person. Det er ikkje bra.

Hadde blodige klede

Ifølge den drapstiltalte tenåringen skulle han få hjelp frå ein annan person til å bli kvitt liket. Han er tiltalt for falsk anklage mot denne personen.

– Politiet har etterforska denne påstanden, og me meiner at denne personen ikkje var på Varhaug på dette tidspunktet, sa aktor Nina Grande i sitt innleiingsføredrag.

Grande stilte fleire spørsmål om denne personen, men tiltalte hadde problem med å svara på mange av desse spørsmåla.

Aktor ville så vita litt meir om morgonen etter drapet.

– Eg hadde lagt buksa og t-skjorta mi på leikeplassen der eg såg Sunniva første gongen. Eg kunne ikkje ha dei blodige kleda heime, fortalde han.

18-åringen sa så at han henta kleda og la dei i badekaret heime. Til faren sa han at blodet kom frå ein slåstkamp med ein kamerat.

– Men han ringde kameraten og fann ut at me ikkje hadde slåst. Far hadde høyrt om eit drap på Varhaug, og då trudde han at det var eg som hadde gjort det.

Statsadvokat Nina Grande (t.h.) er aktor i drapssaka. Her saman med politietterforskar Therese Stenlund, som er med som medhjelpar for Grande. Foto: Nils-Ove Støbakk

Aukande narkotikaproblem

Ifølge 18-åringen begynte han å røyka hasj då han var 15 år.

– Hasjen hjelpte på for å halda meg roleg. Eg blir så stressa når det er mykje folk rundt meg.

Det begynte så smått med litt narkotika ein sjeldan gong iblant i starten, men etter kvart vart narkotikabruken eit problem for den unge håbuen, som òg har prøvd mellom anna speed og LSD.

– Eg ønskte å bli innlagd på psykiatrisk, så eg ikkje kunne rusa meg, fortalde han i retten onsdag ettermiddag.

Likevel innrømde 18-åringen, som var 17 år på drapstidspunktet, at han aldri sa til nokon at han ville ha hjelp.

– Eg har fått diagnosen schizofreni

I starten av varetektsfengslinga vart 18-åringen plassert på Ungdomseininga ved Bjørgvin fengsel i Bergen. Så var han innom Ungdomsenhet øst på Eidsvoll før turen gjekk til Stavanger fengsel. Etter ein grundig observasjon i fem veker på Sandviken sjukehus i Bergen kom han tilbake til Stavanger fengsel. Nå er han innlagd på psykiatrisk avdeling ved Stavanger Universitetssjukehus.

– Kor lenge skal du vera der? spurte aktor.

– Opp til eitt år. Eg har fått diagnosen schizofreni.

Tiltalte sa så at han synest det er ubehageleg.

– Det er ein alvorleg sjukdom.

– Men føler du at det stemmer, slik du oppfattar deg sjølv? spurte Grande.

– Ja, svara 18-åringen.

Forklaringa til den drapstiltalte mannen held fram i Jæren tingrett torsdag 16. mai.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...