Julie er den fyrste kvinnelege brannkonstabelen i Hå

GLER SEG: Julie Steinskog Ueland er fyrste kvinnelege brannkonstabel på Vigrestad. Ho startar i jobb i juni og gler seg til å koma i gang. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Julie Steinskog Ueland har drømt om å bli brannmann sidan ho var lita.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Eg har alltid tenkt at det var ein uoppnåeleg draum, seier 29 år gamle Julie Steinskog Ueland.

Ho er det siste tilskotet til Hå brannvesen og skal arbeida frå Vigrestad brannstasjon.

1 av 16

Med to små ungar var det ikkje aktuelt for Steinskog Ueland å ta ein brannmann-jobb langt frå der ho bur.

– Men då eg såg denne stillinga på Vigrestad, så tenkte eg bare: Nå prøver eg.

Julie smiler. I hylla bak ligg heilt nye arbeidsklede klar. 1. juni står ho offisielt på lista over dei 16 personane som er tilknytta Vigrestad brannstasjon.

29-åringen var ein av åtte søkjarar og var til slutt den som trakk det lengste strået.

Brannsjef Per Ivar Aniksdal er glad for at brannstasjonen nå også har fått ei kvinne med på laget.

– Eg meiner det bør vera både kvinner og menn, og me har hatt eit ønske om å tilsetja kvinner over tid, seier han – og poengterer at Julie fekk jobben fordi ho samla sett var den beste kandidaten, ikkje fordi ho var kvinne.

Arbeider nær brannstasjonen

I stillingsinstruksen står det brannkonstabel, men i daglegtale er det stort sett brannmann som blir brukt.

– Det er det eg seier sjølv. Eg er brannmann, slår 29-åringen smilande fast.

Julie Steinskog Ueland er oppvaksen på Ålgård og etablerte seg på Vigrestad i 2008. Ho er utdanna barne- og ungdomsarbeidar og har fast jobb som nattevakt på ein omsorgsbustad på Vigrestad.

Det at ho arbeider i nærleiken av brannstasjonen er ein klar fordel når ho nå skal begynna å arbeida som brannmann.

– Det nyttar ikkje same kor god du er viss du ikkje kan rykka ut på kort tid når alarmen går, skyt brannsjefen inn frå sida.

Området som Vigrestad brannstasjon dekker har færre enn 3000 innbyggjarar. Då er det ikkje krav til å ha ei fast vaktordning, og alle brannmennene har derfor anna arbeid utanom. Sidan ingen er fast på vakt ringjer telefonen hjå alle 16 kvar gong alarmen går på Vigrestad brannstasjon.

– Det er ikkje forventa at alle skal kunna rykka til ei kvar tid, men ofte ser me at det kjem ti, og det er veldig bra, seier Hå-brannsjef Per Ivar Aniksdal.

I feriar der det er venta at mange gjerne er vekke, har Vigrestad brannstasjon vaktordning for å sikra beredskapen.

Går i bestefar sine fotspor

Fyrste arbeidsdagen til Steinskog Ueland er i juni.

– Det er så stas! Eg kunne starta i går, seier ho, og avslører at bestefaren på Austlandet var brannmann.

– Eg hugsar så godt når me reiste til bestefar. Han hadde ståande ein veteran-brannbil i garasjen og me fekk alltid sitja på ein tur, fortel Steinskog Ueland.

Ho trur gode barndomsminne og det spanande som bestefaren fortalde er noko av grunnen til draumen ho har hatt sidan ho var lita.

– Det verkar lærerikt og spanande, seier 29-åringen, som allereie har vore med på ei øving og har bestått testen som trengst for å kunna bli brannkonstabel.

I løpet av ti og eit halvt minutt må alle gjennomføra tolv ulike oppgåver. Denne testen må alle gjennom før dei startar i jobb og også kvart einaste år dei har jobben.

Testen går blant anna ut på å bera og bruka utstyr, klatra opp og ned stiger og anna redningsarbeid.

Utanom brannstasjonen på Vigrestad, har Hå kommune ein stasjon på Nærbø.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...