Syv fartsglade jærbuer ble fotgjengere etter å ha sust forbi denne boksen

Fotoboksen på fylkesveg 44 på Re beslagla nest flest førerkort i Rogaland i 2016. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Fotoboksen på Re tar flest fartssyndere på Jæren.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2017 kl 20:10

Det er tre fotobokser plassert langs fylkesveg 44 på Jæren. To på Øksnevad og én på Re.

Fotoboksen på Re var den som avslørte flest trafikksyndere i 2016. Her har også flest mistet førerkortet, og fått forenklet forelegg, som følge av å kjøre for fort.

– Det var 732 overtredelser ved fotoboksen på Re i fjor, hvor 352 av dem førte til forenklet forelegg, sier politioverbetjent Rune Svensen, leder for trafikk- og sjøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Når fartssynderne må betale bøtene sine, klinger det i pengesekken til staten. Fotoboksen på Re gjorde statskassa 737.500 kroner rikere. Det tilsvarer en økning på 110.600 kroner sammenlignet med året før.

Også antall førerkortbeslag har endret seg i negativ retning.

Svensen opplyser at syv personer mistet førerkortet i 2016 etter å ha blitt fotografert av fotoboksen.

Det er seks flere enn i 2015. Det er for øvrig kun én fotoboks som beslagla flere førerkort i Rogaland enn de jærske. Den står på Finnøy, og snappet hele elleve førerkort.

Negativ utvikling

Det viser seg faktisk at det har vært en økning på alle punkt i funnene fra fotoboksen på Re. Både antall overtredelser, utsendte forenklede forelegg, førerkortbeslag og summen på bøtene har økt fra 2015 til 2016.

Antall anmeldelser doblet seg på ett år. I fjor ble tolv førere anmeldt for å kjøre for fort, sammenlignet med seks anmeldelser som ble gjort året før.

Svensen kan imidlertid fortelle at det er en helt naturlig grunn til denne utviklingen.

– Fotoboksen på Re har rett og slett vært mer i drift i 2016 enn i 2015. Den har med andre ord vært oftere slått på, sier politioverbetjenten.

Ny trend på Øksnevad

Selv om det ikke er langt mellom fotoboksen på Re og de to på Øksnevad, er det likevel vesentlige forskjeller mellom dem når det gjelder fartssynder.

Mens det ved fotoboksen på Re ble gjort 732 overtredelser i 2016, var det kun 188 som kjørte for fort forbi boksen på Øksnevad sørgående mot Bryne. Folk tar det tydeligvis mer med ro når de skal til Jæren enn fra Jæren.

Boksen på Øksnevad i retning nordover mot Sandnes hadde registrert flere fartsovertredelser, med hele 645.

– De fleste alvorlige overtredelsene på Øksnevad skyldes nok ambulanser og andre uttrykningskjøretøy, som kjører for fort på lovlig vis, sier Svensen.

Mye tyder altså på at tallet hadde vært enda lavere på de to boksene på Øksnevad, dersom denne typen kjøretøy hadde vært silt vekk.

Til tross for at de to fotoboksene på Øksnevad ikke står mange meterne fra hverandre, viser det seg å ha stor betydning om du kjører den ene eller den andre veien.

Det ble gitt 27 flere forenklede forelegg på foteboksen som er i retning Sandnes, enn det ble ved den i retning Bryne. Da er det også naturlig at den i retning Sandnes førte til mest penger til statskassa. 72.800 kroner mer, for å være nøyaktig.

Fikk inn mest i Rogaland

Det er imidlertid fotoboksen på fv. 509 Revheimsvegen som har blinket aller flest ganger i fylkeskommunen.

1733 førere fikk fotoboksblinken i fleisen da de passerte dette punktet i fjor. Disse overtredelsene ga statskassa 1.855.200 kroner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...