Tiltalt 18-åring nektar straffskuld

Tor Inge Borgersen (t.h.) og Aleksander Barkved Steinsvåg er forsvararane til 18-åringen. Foto: Nils-Ove Støbakk

18-åringen erkjenner å ha drept Sunniva Ødegård, men nektar straffskuld fordi han meiner han var psykotisk.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2019 kl 12:47

Onsdag 15. mai starta rettssaka etter Varhaug-drapet. Tiltalte, ein 18 år gammal mann frå Varhaug, blei eskortert inn i retten av seks politibetjentar og arrestforvararar.

På spørsmål frå dommar Gunn Elin Lode erkjenner 18-åringen å ha drepe Sunniva Ødegård (13), men meiner han ikkje var tilrekneleg.

18-åringen er òg tiltalt for likskjending og falsk anklage, sidan han har sagt til politiet at ein namngitt person prøvde å tenna på liket, og at han sjølv berre var med på dette.

– Politiet har etterforska denne påstanden, og me meiner at denne personen ikkje var på Varhaug på dette tidspunktet, sa aktor Nina Grande i sitt innleiingsføredrag.

Ueinige om psykose

Ut frå bevisa i saka, meiner påtalemyndigheita at dei veit ganske nøyaktig når den 13 år gamle jenta blei angripen av sambygdingen. Aktor viste òg kart og flyfoto frå Varhaug, og understreka at Sunniva vart funnen berre fem hus bortom heimen sin.

Ifølge Tor Inge Borgersen, som er forsvararen til 18-åringen, meiner dei at den tiltalte var psykotisk drapsnatta. Dermed kan han ikkje straffast.

Aktoratet meiner psykosen var sjølvpåført gjennom rus, og at den unge mannen dermed kan dømmast til fengselsstraff eller forvaring. Dette temaet vil både aktor og forsvarar koma tilbake til i løpet av rettssaka.

18-åringen frå Varhaug skal forklara seg i Jæren tingrett både onsdag og torsdag. Foto: Nils-Ove Støbakk

Gjekk ut for å drepa

I starten på forklaringa si fortalde 18-åringen at han sat heime og såg film.

– Etter det stakk eg ut, og eg fekk berre for meg at eg skulle drepa nokon. Så trefte eg tilfeldigvis på Sunniva. Eg møtte ho ved gangstien, sa han.

18-åringen slo Sunniva fleire gongar med ein hammar og plasserte jenta i ei steintrapp.

– Etter det gjekk eg heim, såg litt film og høyrte på musikk. Så gjekk eg ned seinare, for eg følte at det ikkje var ein fin plass å ligga. Så flytta eg ho opp til grusstien.

Då Sunniva var flytta opp til grusstien, gjekk han heim.

– Så såg eg på film og høyrde på musikk. Men eg vart veldig trist òg, og begynte å grina på grunn av det eg hadde gjort.

Neste dag vart 18-åringen køyrd til lensmannskontoret på Bryne. Faren oppdaga klede med blod på, og trudde ikkje på forklaringa om at ungguten hadde slost med ein kamerat.

På dette tidspunktet var det slått drapsalarm, og Varhaug-drapet var toppsak i nettaviser over heile Noreg.

18-åringen skal forklara seg vidare i løpet av onsdag og torsdag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...