Vil redde verden med kompostering

– Vi må fortsatt produsere mat, men vi må finne en ny måte å gjøre det på, sier Dag Jørund Lønning. Nå er han ute med ny bok. Foto: Håvard Ovesen

Nå kommer Jordboka II. Dag Jørund Lønning har igjen reist verden rundt for å finne nye løsninger for hvordan vi kan drive et bedre landbruk.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Dag Jørund Lønning er til daglig rektor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling, en av Norges minste høyskoler. Nå har han skrevet ferdig oppfølgeren til Jordboka.

- Mold er den aller viktigste kilden til liv på jorda, og 99 prosent av det som skjer i den levende molda forstår vi ikke, sier Lønning.

Boka vil ta oss med inn i «kompostmoderniteten». Lønnings sentrale påstand er at vi må jobbe med naturen, ikke mot den.

- Boka ser på forholdet mellom menneske og natur. Vi er jo en del av naturen. Natur er overalt rundt oss, men vi er også en del av den. Det er ikke to separate ting, forklarer Lønning.

Han vil forstå hvordan naturen løser problemer, og etterape naturens løsninger for å la planter vokse.

Landbruk

- Vi må fortsatt produsere mat, men vi må finne en ny måte å gjøre det på, sier Lønning.

Han mener at det beste vi kan gjøre er å fokusere på mikroorganismene som bor i jorda.

- Vi er aldri så nær naturen som når vi komposterer.

Rent praktisk foreslår han mer kompostering og mer bygging i høyden.

- Vi trenger ikke å grave og pløye nedover. Vi kan heller legge kompost oppå. Da tilsetter vi nytt liv, istedenfor å ødelegge for det som allerede er der, sier Lønning.

Klima

Det er mye karbon som har unnsluppet matjorda på grunn av måten vi driver landbruk.

- Mikroorganismene i jorden fanger karbon. Hvis vi mobiliserer naturen og trekker i samme retning som den, kan alle være med og bidra.

Slik mener han at landbruk kan gå fra å være negativt for klimaet til å være positivt.

- I dag er landbruket kjent som en av verstingene for klimaet, men det trenger ikke være sånn. Landbruket kan bidra til å løse klimaproblemene vi står overfor, sier Lønning.

Han mener det er viktig at alle kan oppleve at de mestrer det de gjør i hagen.

- Jeg eksperimenterer mye med dette i hagen. Det gir en enorm mestringsfølelse å kunne spille på lag med naturen og se så gode resultater, sier Lønning.

Lansering

Boklanseringen til Jordboka II er en to dager lang konferanse som trekker 400 bærekraftsentusiaster fra hele verden. Konferansen går av stabelen 15. og 16. Mars.

- Det er alltid spesielt å lansere en bok på denne måten, sier Lønning.

Han har fått med seg foredragsholdere fra USA og England.

- Det er stas at de jeg spurte om å komme, sa ja umiddelbart. Og det er også stas at folk kommer fra hele verden for å se på, sier Lønning.

Han sier de nærmer seg å bli klare til helgen.

- Alt er mer eller mindre klart. Vi er ikke så mange som arrangerer, så alle må ha flere roller. Men det gikk jo bra sist, så dette går nok fint, sier Lønning.

Fornyende

Da han ga ut den første Jordboka hadde han også storlansering. Denne gangen går lanseringskonferansen over to dager.

- Vi får de fremste i verden på feltet hit. Da synes jeg at de som kommer, skal få muligheten til å bruke mest mulig tid med dem, sier Lønning.

Dag Jørund Lønning tror alt blir klart i tide til boklanseringen. Foto: Peder Holterman Solland

De som skal tale og arrangere arbeidsseminar, er de fremste i verden innen regenerativt landbruk. Dette betyr at de vil drive landbruk på en måte som fornyer jorden, ikke bruker opp ressursene dens.

To dager

Den første dagen skjer alt i Storstova.

- Dag to fordeles vi rundt om på Bryne. Vi er på Bryne vgs, biblioteket og Storstova. Her skal ekspertene gå dypere inn på sine spesifikke tema, forteller Lønning.

Lønning skal selv blant annet snakke om det er mulig for landbruket å gå fra «versting» til «besting» i klima- og miljøspørsmål.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...