Time anker ikke dom for ugyldig oppsigelse

Oppsigelsen av to vaktmestre i Time kommune var ugyldig, konkluderer Jæren tingrett. – Vi anker ikke, sier ordfører Reinert Kverneland.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2019 kl 13:10

Kommuneledelsen diskuterte mandag ettermiddag en eventuell anke. Konklusjonen ble at vi ikke anker, opplyser ordføreren når Jærbladet får to ord med ham på telefon i et travelt tirsdagsprogram.

Jæren tingrett konkluderer i dommen med at kommunen har begått flere og klare feil ved nedbemanningen. Nå er oppsigelsene kjent ugyldig, og de to vaktmestrene får også 50.000 kroner hver i oppreisning. Kommunen må også betale drøyt 150.000 kroner i saksomkostninger.

– Tar dommen til etterretning

Kommuneadvokat Kristin Fernholt, som førte saken for Time kommune, sier at de tar dommen Jæren tingrett til etterretning.

– Vi mente at det var grunnlag for disse oppsigelsene, men retten har kommet til et annet standpunkt. Det må vi ta til etterretning, sier Fernholt.

– Det som er positivt for vår del, er at retten ikke kommer med generelle innvendinger mot at vi kan nedbemanne i en omstillingsprosess. Dermed handler dommen kun om konkrete fremgangsmåter, og ikke om prinsipielle spørsmål rundt kommunens rett til å nedbemanne, legger kommuneadvokaten til.

Kuttet fire av seks stillinger

Time kommune vedtok i september 2017 å kutte fire av seks stillinger i fagteamet med ansvar for vedlikehold og rehabilitering av kommunens utleieboliger – som ledd i kommunens omstillings- og innsparingstiltak. Planen var å spare totalt 500.000 kroner på å la eksterne gjøre jobben i stedet for å ha egne ansatte.

Vedtaket ble gjort etter en hard politisk dragkamp, der Ap, Sp og SV stemte for et forslag fra Lars Enevoldsen om å avvise dette punktet, mens H, Frp, KrF, MDG og V stemte for rådmannen sitt forslag.

En av de fire vaktmestrene fikk ny jobb internt i kommunen før oppsigelsene kom i fjor vår, mens en annen fikk jobb utenfor kommunen, og aksepterte dermed oppsigelsen. De to siste argumenterte gjennom sine tillitsvalgte for at oppsigelsene var ugyldige – uten at partene kom til enighet. Dermed valgte de to å ta saken for retten, med støtte fra Fagforbundets advokat.

De to siste dagene i januar gikk saken for Jæren tingrett, og torsdag falt dommen, der begge oppsigelsene blir kjent ugyldige. Time kommune må også betale drøyt 75.000 kroner i saksomkostninger til hver av de to ansatte, og i tillegg 50.000 kroner i oppreisning til hver.

– For snever utvalgskrets

Jæren tingrett konkluderer med at Time kommune var i sin fulle rett til å omstille og rasjonalisere driften av Fagteamet. Men kommunen hadde ifølge dommen ikke rett til å avgrense kretsen for aktuelle oppsigelser til kun de seks ansatte i fagteamet. Retten viser til at det var to likestilte avdelinger under Eiendomsdrift: Fagteamet med seks stillinger og Byggdrift med cirka elleve årsverk. Dommen slår fast at kravene til kompetanse for driftsoperatørene i de to avdelingene er så like at det ikke er saklig grunn til å se den ene avdelingen under ett, og at de to saksøkernes stillingsvern ble sterkt svekket allerede da utvelgelseskretsen ble begrenset til kun Fagteamet.

– Slik retten ser det må Eiendomsforvaltning som enhet også for kommunen ha fremstått som en nærliggende alternativ krets til kun de seks ansatte på Fagteamet. Retten kan heller ikke se at en slik videre krets som omfatter alle driftsoperatørene fremstår som en unaturlig avgrensing eller medfører vesentlige ulemperå benytte for kommunen, heter det i dommen.

– Ikke helhetlig vurdering

Jæren tingrett er også kritisk til kriteriene Time kommune har brukt, og ikke minst at de er satt opp i prioritert rekkefølge; først «relevant formell kompetanse», deretter «relevant yrkeserfaring», deretter «ansiennitet» og til slutt «særlige sosiale forhold». Dommen konkluderer med at bare de to første punktene i praksis har kommet med i vurderingen, og at den ene av de to vaktmesterne faktisk ikke skulle ha vært oppsagt dersom kommunen selv fulgte sin egen prioriterte rekkefølge.

Men retten slår fast at en slik prioritert rekkefølge ikke er en forsvarlig måte å velge ut overtallige på, og viser til den rettslige standarden om saklighet, basert på en konkret og skjønnsmessig interesseavveining, der fet blir lagt vekt på alle de fire punktene, og der det må gjøres en vrudering av hvor hardt hver enkelt arbeidstaker blir rammet av en eventuell oppsigelse.

Annet arbeid?

Jæren tingrett viser til at det i tiden før oppsigelsene – men etter at omstillingsprosjektet startet våren 2017 – ble ledig to stillinger i Time kommune som de to oppsagte burde ha vært vurdert for: en på Byggdrift og en på kommunalteknikk. Dermed konkluderer retten med at kommunen ikke har gjort en fyllestgjørende vurdering av om det finnes annet passende arbeid i virksomheten.

Begge de to vaktmestrene har stått i stillingene i påvente av den rettslige avklaringen. De har derfor ikke lidt noe økonomisk tap.

– Likevel må det legges til grunn at kommunes mangler har gått ut over og vært belastende for dem begge. Etter rettens oppfatning utgjør den urettmessige oppsigelsen i seg selv grunnlag for å tilkjenne en oppreisning for påførte ulemper, selv om det ikke for øvrig er grunnlag for å klandre kommunen for noe i saken, heter det i begrunnelsen for å tilkjenne hver av dem 50.000 kroner i oppreisning.

– Tar dommen til etterretning

Kommuneadvokat Kristin Fernholt, som førte saken for Time kommune, sier at hun tar dommen til etterretning.

– Vi mente at det var grunnlag for disse oppsigelsene, men retten har kommet til et annet standpunkt. Det må vi ta til etterretning. Det som er positivt for vår del, er at retten ikke kommer med generelle innvendinger mot at vi kan nedbemanne i en omstillingsprosess. Dermed handler dommen kun om konkrete fremgangsmåter, og ikke om prinsipielle spørsmål rundt kommunens rett til å nedbemanne, sier Fernholt.

Hun forteller at ledelsen i Time kommune foreløpig ikke har fått diskutert saken, inkludert en eventuell anke.

– Vi skal ha et møte senere i dag for å diskutere konsekvenser av dommen og hvordan vi skal håndtere saken videre, sier Fernholt.

Glede i Fagforbundet

Glenn Vidar Øines, nestleder i fagforbundet i Time, er glad for dommen.

– Vi i Fagforbundet har vært uenig med Time kommune både om utvelgelse av krets og kriterier. Vi er glade for at vårt syn nå har ført fram, og at retten har kjent oppsigelsene mot de to for ugyldige, sier Øines.

– Når det er sagt, vil jeg også understreke at samarbeidet med Time kommune er godt. Det er bra for oss og bra for kommunen at vi kan gå til retten for å få avgjort uenighet så viktige saker som dette, legger Øines til.

Jarle Hagen, de to vaktmestrenes nærmeste tillitsvalgte i Fagforbundet, sier til Jærbladet at begge er veldig, veldig glade for dommen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...