Politiet kommer ikke til å gi bøter i «ugyldig» gatetun

Politiet kommer til å følge gatetun-reglene så lenge skiltene står der. Foto: Åge Bjørnevik

Vegvesenet mener det ikke er et gatetun. Politiet ber likevel folk kjøre som om det skulle vært det.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 06.06.2018 kl 14:57

Området i starten av Reevegen har ført til store uenigheter mellom Vegvesenet og Time kommune. I følge Vegvesenet oppfyller ikke området kravene til gatetun, og mener skiltene bør fjernes. Kommunen på sin side, mener Vegvesenet bør se vekk ifra at ikke alle kravene er oppfylt, og la skiltene stå.

Uenighetene reiser spørsmålet: «Hvilke trafikkregler skal politiet følge?»

– Selv om Vegvesenet sier skiltene står ulovlig, kommer vi til å håndheve gatetun-reglene så lenge skiltene står oppe, sier Arild Oftedal, politioverbetjent ved Jæren lensmannskontor.

Oppfordrer folk til å følge skiltet

Oftedal opplyser at politiet kommer til å arbeide etter reglene som følger med skiltet, som betyr at øverste tillatte fartsgrense fremdeles blir seks kilometer i timen.

– Vi oppfordrer alle som oppholder seg på området - kjørende og gående - til å ta hensyn til hverandre. Bilistene må fortsatt ta spesielt hensyn, og oppfordres til å ikke kjøre fortere enn gangfart, selv om det har kommet frem at området ikke er et gatetun, sier politioverbetjenten.

Området i starten av Reevegen åpnet i november i fjor, etter å ha blitt pusset opp samtidig som parken som ligger like ved. Mens det tidligere var vanlig bilvei i begge retninger, er veien nå enveiskjørt fra Arne Garborgs veg til Meierigata.

Samtidig som området ble skiltet som gatetun, ble det også nye vikepliktsregler. I gatetun gjelder nemlig ikke den vanlige høyreregelen, men at man har vikeplikt fra alle kanter. Bilister som er på vei ut av gatetunet i Bryne sentrum har derfor vikeplikt fra venstre.

– Bilister bør følge viktepliktsreglene som gjelder for gatetun så lenge skiltet står oppe, sier Oftedal.

Arild Oftedal synes Vegvesenet bør ta en avgjørelse om hva som skal skje med gatetunet. Foto: Åge Bjørnevik (arkiv)

Mener det blir feil å bøtelegge

Politioverbetjenten forteller at Jæren lensmannskontor foreløpig har hatt én kontroll på området.

– Da ble det ikke gitt noen bøter, men vi kommer naturligvis til å kjøre gjennom der igjen for å kontrollere, selv om gatetun-skiltene står der ulovlig, sier han.

Oftedal mener det blir feil av politiet å skulle bøtelegge eventuelle fartssyndere, så lenge Vegvesenet sier at gatetun-skiltene står der ulovlig.

– Vi kommer ikke til å skrive anmeldelser på dette området så lenge skiltet er ulovlig. Men vi kommer til å veilede, forklarer han.

– Folk kan altså kjøre fortere enn seks kilometer i timen uten å få bot?

– Hvis noen kjører grasalt fort, eller på en måte som er klanderverdig, kan vi skrive anmeldelser på bakgrunn av vegtrafikklovens paragraf tre, som går på at man skal kjøre med varsomhet, slik at det ikke oppstår farlige situasjoner hvor noen blir skadet, svarer Oftedal.

Krever oppklaring

Oftedal opplyser at han kommer til å ta kontakt med Vegvesenet for å høre hva de har tenkt til å gjøre med situasjonen.

– Jeg synes Vegvesenet bør ta en avgjørelse. Da blir det lettere for oss og de som benytter seg av området å vite hvordan man skal forholde seg til stedet, sier han.

Området i starten av Reevegen

Plassen har siden det stod ferdig, blitt kalt gatetun.

I gatetun er fartsgrensen gangfart, som betyr maks seks kilometer i timen.

Vikepliktsreglene for gatetun er enkle; man har vikeplikt for alle.

Ifølge Vegvesenet oppfyller ikke området ved Bryne mølle kravene til gatetun, fordi det er åpent for gjennomkjøring.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...