Pollestad fekk ein pangstart på 17. mai

På ein strålande 17. mai-morgon vart Orre skulekorps møtt av salutt frå ein ekte kanon.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 17.05.2019 kl 16:47

Idet klokka nærmar seg kvart på åtte, rullar Sofie (7) og Johnny Rosland ut på gata, i ein liten grøn militærjeep. På slep har far og dotter ein tilhengar med kanon på, for å starta grunnlovsdagen med eit smell.

Sofie synest det er kjekt med kanon, men at lyden kan vera høg og litt skræmande.

Johnny Rosland seier at kanonen vart kjøpt på Finn.no, for å markera 75-årsdagen til faren. Nå har dei stått i svingen på grensa mellom Heiamarka og Pollestadmyra, i 3-4 år.

- Ein kanon kan du alltids bruka. Det skaper stemning i alle slags situasjonar, uansett kor du er, seier han.

Plettfrie skyteforhold

Eitt år var vêret så stygt at Orre skulekorps tok ein snarveg, og ikkje la turen innom svingen der nabolaget plar samlast morgonen 17. mai. Då Rosland såg kva veg det bar for korpset, galdt det å skunda seg og fyra av kanonen, slik at korpset kanskje rakk å høyra krutsalven likevel.

Ingen slike problem i år. Nå har korpset innarbeidd salutteringa i sin faste runde. Dessutan er vêret av den sjeldant fine sorten, med sol, god temperatur og lite vind.

Theodor Rosland (8) spør faren kor langt lyden rekk.

- Sånn som i dag, når det er heilt stille, kan nok heile Pollestad høyra oss, svarer faren.

Kjem i finstas og joggedress

- Det er kjekt for korpset å bli gjort stas på, når dei går rundt. Dei er kjempeflinke, seier Johnny Rosland.

Saman med nabo Arnt Ingve Hetland sender han ungane over til grasrabatten, på motsett side. Dei to fyller løpet med krut, tilsvarande halvannan haglpatron, og monterer fenghetta.

Johnny Rosland og Arnt Ingve Hetland doserer krut. Foto: Snorre Standish Norheim

Så er det berre å venta. På slaget klokka 8 skal flagget heisast ved Orre skule, til lyden av korpsmusikk. Deretter legg korpset ut på marsj, og det skal ikkje gå mange minutta før dei er nådd svingen der kanonen står og peikar ut mot ei mark.

Ein gråtass kjem fraktande på eit lass ungar og ein far. Ein far kjem med ungane sine i nok ein grøn militærjeep. Folk kjem gåande i finstas og i joggebukse.

Klokka 8.20 skjer det saker og ting. Fløyta går, korpset går, rundar svingen og går rett mot publikummet i svingen. Arnt Ingve Hetland skundar seg over vegen, og tenner lunta.

Kort tid før neste salutt

Korpset passerer første gongen. Perfekt taiming.

Krutrøyk måtte korpset då runda svingen. Foto: Snorre Standish Norheim

Éin salutt står att, Johnny Rosland og Arnt Ingve Hetland må skunda seg med neste ladning. Rosland har for tida éi bandasjert hand, men det kan fort bli to, om han ikkje er forsiktig. Løpet må fuktast, for at ikkje krutet skal sjølvantenna.

I staden for å gå heile vegen opp ei blindgata, snur korpset mykje fortare enn venta. Kanonmennene får det travelt. Folk lurer på om dei må halda att korpset, men får beskjed om at nei, kanonmennene har kontroll.

Idet korpset passererer for andre gong, smell det frå kanonen nok ein gong. Ein hund gøyr etter det kraftige smellet, som truleg kan høyrast over heile Pollestad.

Trass i knapp tid, rakk kanonmennene å fyra av salven akkurat idet korpset passerte for andre gong. Foto: Snorre Standish Norheim

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...