Sandnes inviterer Jæren til fullt samarbeid om legevakt

Vil helst ha felles legevakt for Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time, Hå og Forsand heile døgnet, men opnar også for andre typar samarbeid.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2018 kl 07:50

«Det anbefales at legevaktsamarbeidet utvides til hele døgnet med alle kommunene. Hå kommune inviteres til samarbeid på natt, med intensjon om utvidelse på sikt», skriver Elin Selvikvåg, kommunaldirektør levekår i Sandnes i et ferskt brev til rådmennene i de fem nabokommunene.

Har venta lenge på svar

Det lenge etterlengta brevet frå Sandnes er svar på ein førespurnad som Klepp, Time og Hå sende i august i fjor. Der bad Klepp og Time om vurdering av dagens samarbeidsmodell, og mogelegheiter for å verta fullt integrert med Sandnes legevakt på dagtid. Hå kommune bad om vurdering av mogelegheitene til å vera med i Sandnes legevakt på natt. Sandnes fekk også spørsmål om korleis samarbeidet kan organiserast, og kva det vil kosta.

I svaret viser kommunaldirektør Elin Selvikvåg til ulike modellar for samarbeid. Ho slår fast at dagens samarbeid kan halda fram, men Sandnes ønskjer ikkje å vidareføra dagens ordning med berre å vera telefonsentral for Klepp og Time på dagtid.

«Erfaringer viser at dette medfører at telefonoperatørene i Sandnes legevakt bruker unødig tid på å drøfte prioriteringer med helsepersonell i daglegevaktene og utfordringer med at daglegevakt ikke melder seg etter avtale», heiter det i utgreiinga frå Sandnes.

Sandnes kommune opplever at legane frå Klepp og Time i stor grad gjev vekk sine nattevakter, og at dei i liten grad er aktivt med i Sandnes legevakt.

Aller helst vil Sandnes ha eit fullt legevaktsamarbeid med både Gjesdal, Klepp, Time, Hå og Forsand. Sandnes kommune stiller seg positiv til at Hå i første omgang får bli med i nattlegevakta.

«Vi forutsetter at det da lages en intensjonsavtale om videre samarbeid også på kveldstid», heiter det i dokumentet frå Sandnes.

Går lenger enn jærske politikarar

Tilrådinga frå kommunaldirektøren i Sandnes går lenger i retning fullt samarbeid enn det lokalpolitikarane på Jæren i fjor gjekk inn for.

Time-rådmannen innstilte i fjor vår på eit fullt legevaktsamarbeid med Sandnes, men politikarane ville det annleis. Kommunestyret vedtok å opna for utviding av daglegevakt-samarbeidet med Sandnes, men at Klepp og Time framleis skal ha felles legevakt i Kleppekrossen. Hå kan, ifølgje vedtaket, inkluderast i denne dersom dei ønskjer det.

Også i Klepp innstilte rådmannen på å gå vidare med tankar om eit fullt samarbeid med Sandnes legevakt. Her vedtok kommunestyret å utgreia mogelegheita for ei felles jærsk legevakt med kommunane Klepp, Time og Hå. Dersom dette ikkje fører fram, blir dagens legevaktordning oppretthaldt, heiter det i vedtaket.

Hå kommunestyre vedtok i fjor vår å be rådmannen om å vurdera to alternativ: ein felles Jæren legevakt med Klepp og Time eller styrking av Hå sin eigen legevakt på Bekkeheien.

No ber Sandnes om ei tilbakemelding frå dei tre kommunane på sitt nye utspel. Sandnes ønskjer formell tilbakemelding innan 1. september, og ser føre seg at nye samarbeid kan iverksetjast allereie frå 1. januar.

Dagens ordningar

Sandnes og Gjesdal har hatt fullt samarbeid om legevakt sidan 1970-talet. Sidan 2016 har også Forsand vore tilknytt Sandnes legevakt, og Forsand og Sandnes vert frå 2020 ein kommune. Sandnes legevakt flytta i fjor inn i heilt nye lokale på Stangeland.

Klepp og Time har hatt felles legevakt på Kleppe sidan 1991. Den er open på kveldstid og i helgane. På natta dekkar Sandnes legevakt dei to kommunane. Legevakta i Sandnes svarar også på telefonane på dagtid, men fastlegar i Klepp og Time skal då kunna kontaktast og rykka ut frå legekontoret der dei jobbar.

Hå har si eiga legevakt, i same bygget som ambulansesentralen på Bekkeheien. Den har ope på kveld, natt og i helgene. Hå legevakt svarar også på telefonane til Dalane legevakt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...