Se bildene av den nye superparken på Bryne

For over et år siden startet Time kommune å planlegge oppussingen av området rundt Mølledammen. 49 millioner senere står parken klar.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2018 kl 09:12

– Det har vært et utrolig spennende, krevende og kjekt prosjekt å jobbe med. Et slikt prosjekt får man bare gjøre én gang i livet, og ekstra spesielt er det for meg, siden jeg er født og oppvokst på Bryne, sier Jan Sørheim, som har vært byggeleder for Mølledammen-prosjektet.

Time kommune har pusset opp hele området langs Mølledammen - fra torget i øst til den nye Kaizersplassen i vest. Ole Bjørn Maråk er avdelingsleder for kommunalteknikk i Time kommune, og prosjektleder for oppussingen. Han tror den nye parken vil bidra til at Bryne blir et regionsenter på Jæren.

– Vi bygger for 50 år frem i tid. Det er ventet at innbyggertallet i Time skal øke med 5.000 mennesker i løpet av noen år. Mange bor i leiligheter uten hage, og det er derfor viktig for en kommune å ha slike grøntområder, sier Maråk.

Står klar til 17. mai

Den nye superparken blir så godt som ferdig til nasjonaldagen. Maråk og Sørheim håper Brynebuer vil nyte is og pølser i parken, men de stiller ett krav;

– Folk må kaste søppelet sitt i båset. Vi håper virkelig at folk som benytter seg av parken bidrar til å holde parken ved like, sier Maråk.

Det eneste som gjenstår før Maråk og Sørheim kan juble for ferdig oppusset park, er å plante noen blomster og reise en skulptur som skal stå på torget i Bryne sentrum.

– Vi skal sette opp en skulptur som er laget av kunstneren Fritz Røed på torget med elementer av vann, men vi kan ikke gjøre det før etter Jærnåttå, fordi festivalen skal bruke plassen til å ha tilskuere og scene, sier Maråk.

Den nye superparken skulle egentlig stått klar for en stund siden, men på grunn av en lang vinter, måtte åpningen utsettes.

– Vi hadde nok undervurdert kraftig hvor lang tid det kom til å ta. Det er en voldsom detaljgrad på prosjektet, og det er vanskelig å se for seg hvor lang tid et slikt prosjekt tar å ferdiggjøre. Når det er sagt har Bjelland virkelig stått på for å gjøre det ferdig så fort som mulig, sier Sørheim.

– På grunn av at våren kom så sent i år, kom vi ikke i gang med steinleggingen så tidlig som vi ønsket, sier Jorulf Refsnes, som leder oppussingen for Bjelland AS.

Mølledammen

Mølledammen er en del av Bryneåna, også kjent som Kongo.

På slutten av 1800-tallet var det fire kverner i enden av dammen. På 1930-tallet overtok Lauritz Bellesen rettighetene til kvernene.

Bellesen demmet opp elva, og resultatet ble vannspeilet som fortsatt pryder Bryne sentrum.

Lauritz Bellesen solgte også et område til kommunen, med klausul om at det aldri skulle bygges noe på området. Her finner vi i dag torget – i enden av Mølledammen.

Elegant granittuttrykk

Prosjektlederen forteller at de har brukt mye ressurser på å gi parken et elegant og rent uttrykk.

– I planleggingsfasen fikk vi mange innspill om at tegningene vi hadde lagt frem ga et rotete inntrykk, fordi det var mange forskjellige typer stein. Vi bestemte oss derfor for å rydde opp i dette ved å bevare linjene som allerede er på torget, og ha granitt som gjennomgående dekke. Vi har også satt inn mange treelementer for å mykne opp, sier Maråk.
Et annet nytt element i parken, er at det er lagt opp til at man kan sette opp scene i vannet, noe Jærnåttå skal benytte seg under årets festival. Maråk og Sørheim forklarer at de gjennom hele prosjektet har tenkt på hvordan man kan utnytte vannet i sentrum best mulig.

– Når vi er så heldige å ha Mølledammen, er det viktig å utnytte den. Vi har derfor tenkt nøye gjennom hvordan vi kan få grøntområder til å spille godt sammen med vannet, sier prosjektlederen.

Maråk forteller også at man kan bruke Mølledammen som badested, og at det er godt tilrettelagt for en dukkert, med trapper helt ned til vannet.

– Kommer du til å bade her da?

– Det må i så fall være sent på nattestid, ler Maråk.

Spenstige lys skaper trygghet

Det er Maråk og Sørheim som har hatt hovedansvaret for storprosjektet. I tillegg til å ha et stort fokus på ulike vannelementer, har de lagt vekt på belysning.

– Det er elegante lysløsninger i alle trapper, rekkverk og i vannfallet som er vendt mot Bryne Mølle. Lysene gir et spenstig preg på parken, samtidig som det skaper trygghet for folk som benytter seg av området når det er mørkt, sier prosjektlederen.
I den nye parken er de gamle støyvollene og trærne byttet ut med ny støyskjerm med glassruter.

– Målet med støyskjermene er å gi folk innsyn i parken fra veien, sier Maråk, og forklarer at de gamle trærne måtte byttes ut fordi de var for gamle, og gjorde det vanskelig å legge nytt dekke.

Cecilia Rodriguez Søiland, Johanna Haugland, Nora Aase, Ingrid Kristine Bøe og Helene Erga, tar fritimen i sola. Foto: Sonia Drivdal Patella

Nyter sola i nye benker

Cecilia Rodriguez Søiland, Johanna Haugland, Nora Aase, Ingrid Kristine Bøe og Helene Erga, er elever ved Bryne ungdomsskule. De bruker fritimen sin i den nye parken, og har satt seg i en av sittegruppene som er vendt mot Kaizersplassen.

– Det er veldig fint her. For mange av oss er dette første gang vi besøker parken, og jeg er sikker på at det ikke blir den siste, for å si det sånn, sier Erga.

– Det er også veldig kult her, fordi det føles som om vi sitter på vannet, på en måte, fortsetter Aase.

Erga og venninnene tror de kommer til å ta mange lunsjpauser og fritimer i den nye parken.

– Jeg tror dette blir den nye samlingsplassen, spesielt når det er sol, sier Bøe.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...