Se bildene og les historiene fra street legal på Varhaug

Dugnadsånd, mopeder på bakhjulet og lovens lange arm på tur med Norges villeste Ford Granada. Bilstevnet på Buevegen ble en folkefest uten like.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2017 kl 09:45

Turtallet stiger og gummifragmentene spruter. Lyden er øredøvende, og lukten av svidd gummi, bensin og eksos river i neseborene.

Dekkrøyken ligger som et tjukt lokk over Buevegen ut fra Varhaug, hvor over tusen tilskuere hadde tatt oppstilling langs fylkesvei 504. Lørdag var Street legal Varhaug 2017 offisielt i gang.

Sol, pølser og brus

Pulje etter pulje ankom bilene og motorsyklene startområdet. Amerikanske muskelbiler, europeiske sportsbiler og japanske lommeraketter. Her var det noe for alle.

Råskinnene stilte seg opp før startområdet. Foto: Joachim Voll

Dekkene på drivhjulene ble varmet opp, før bilene raste nedover den 200 meter lange strekningen av Buevegen, til publikums store begeistring. Hagl og regn hadde blitt byttet ut med solskinn denne lørdagen, og dugnadssjeler fra Varhaug videregående skole sørget for en jevn tilførsel av pølser og brus for de oppmøtte.

Amerikanske muskelbiler og blodtrimmede folkevogner var populære valg i den råeste 
bilklassen. Foto: Joachim Voll

Stemningen var på topp, både blant publikum, arrangører og sjåfører.

Dagens værmelding: «Periodisk sol og store mengder dekkrøyk». Over tusen personer hadde tatt turen til street legal Varhaug. Foto: Joachim Voll

Publikumsfavoritt

En av dem som bidro med å holde stemningen i taket var Øyvind Norheim, som hadde noen vinglete, men akk så spektakulære drag nedover Buevegen med sin oransje Vespa-moped.

Øyvind Norheim gav alt med sin Vespa-moped, til stor begeistring for publikum. Foto: Joachim Voll

– Dette er jo helt fantastisk. En stor takk til alle de som har gjort dette mulig, utbrøt han fornøyd, og demonstrerte at man ikke nødvendigvis trengte det største motorslagvolumet for å sanke tilrop og jubel fra publikum under stevnet.

Den spektakulære kjøringen gjorde ham raskt til en publikumsfavoritt. Foto: Joachim Voll

- Jeg håper du fikk det første runnet mitt på film, gliste Norheim når Jærbladets utsendte vinket ham inn fra oppkjøringsområdet. Det gjorde vi, og filmen kan du se her.

Roy Arild Tveits Camaro har et voldsomt drag. Foto: Joachim Voll

Fast innslag

Den oransje Chevrolet Camaroen til Roy Arild Tveit var på den andre siden av skalaen. Men det viste seg å være utfordrende å plante alle kreftene i bakken.

Tveit koste seg på lørdagens stevne. Men det var utfordrende å få plantet kreftene ned i den glatte asfalten.
 Foto: Joachim Voll

– Det er litt glatt her ute ja, gliste han. Tveit er et fast innslag på mange av landets street legal-stevner, og smilet som kunne skimtes bak hjelmen vitnet om at også han storkoste seg.

Det ble folksomt i inngangen før løpsstart klokka 12. Foto: Joachim Voll

Publikum strømmet til

Det var tydelig at røyksignalene fra Varhaug ble sett av mange. Publikum strømmet til i løpet av dagen, og før løpstart klokken 12 var det stor pågang i billettsalget. Her sto Henriette Meling og Malin Skeie Andersen klar med et smil.

– Vi solgte over tusen billetter, sier Meling fornøyd. Som hovedansvarlig for inngang på Jæren dragracing klubb sine arrangementer er hun ikke ukjent med møte store mengder bilgale tilskuere i døren.

– Det er utrolig kjekt å møte alle som kommer på disse arrangementene, smiler Meling.

– Ja, det har vært kjempekjekt! Jeg elsker biler, så dette er det beste som finnes. Og her får du møte så mange andre med samme interesse, legger Andersen til.

Henriette Meling og Malin Skeie Andersen solgte over tusen billetter i inngangen. – Kjempekjekt, var deres dom.
 Foto: Joachim Voll

Sliten men fornøyd

Dagen derpå tar Jærbladet kontakt med Ordin Hetland, ildsjelen som presset på for at stevnet skulle bli en realitet. På løpsdagen kunne man så vidt skimte Hetland idet han småløp rundt på startområdet og sørget for å holde maskineriet så velsmurt som mulig.

Lovens lange arm var på plass! Her er Initiativtager Ordin Hetland sammen med lensmannen i Hå, Oddvar Tengesdal. Foto: Joachim Voll

Det var en sliten, men glad Hetland på telefonen søndag kveld.

– Jeg er kjempefornøyd. Dette viser hvor stort miljøet er. Vi håpet på 500 tilskuere, men det kom dobbelt så mange. Vi satset på 40 deltagere, men på stevnet dukket det opp 70 sjåfører. Og så var det ingen som skadet seg. Det var over all forventing, sier Hetland.

På tur med lovens lange arm

Det var ikke bare publikum som fikk seg en opplevelse litt utenom det vanlige. Magnor Mydland hadde tatt turen fra Moi med sin smått legendariske 1978-modell Ford Granada.

Bilen, som er i stand til å utvikle 2.400 hestekrefter med rett turbotrykk, er gateregistrert. Ja, du leste riktig.

Lensmannen fikk seg en tur i passasjersetet til Magnor Mydlands Ford Granada, en bil som på det meste kan produsere 2.400 hestekrefter. En tur var mer enn nok. Foto: Joachim Voll

En av de som var heldige nok til å føle disse kreftene på kroppen, var ingen ringere enn lensmannen i Hå, Oddvar Tengesdal. Han fikk seg en tur han sent vil glemme i denne monsterdoningen.

– Vi spurte han etterpå om han ville ha en tur til, sier Hetland. Lensmannen hadde ristet på hodet. Nei, fortalte han. Ingen ting kunne toppe den turen han nettopp hadde vært med på.

Nå tar Hetland seg en velfortjent pause. Men han nekter ikke for at det kan bli street legal på Varhaug flere ganger i fremtiden.

– Akkurat nå er jeg trøtt og lei. Men spør meg igjen om en uke, sier Hetland lurt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...