Sjå video: 13- og 14-åringar kodar droner til å gå i bane

Maria Eide og Thomas Kalberg Fjermestad konsentrert rundt kodinga av drona.

Nettbrett blir stadig vanlegare i den norske skulen, men å forstå teknologien og kodinga bak, det er det ikkje alle som gjer enno.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2017 kl 14:59

14 elevar frå Frøyland ungdomsskule har tysdag flytta klasserommet inn til Stavanger Forum. To og to sit dei saman med ein ipad, kablar og eit lys, som dei skal få til å lyse i form av ein måne og ei sol.

– Det var vanskeleg i starten, men det er kjekt å gjera noko praktisk, seier Vebjørn Salte Håland som arbeider saman med Silje Kristine Brekken.

Elevane har for dagen flytta inn i eit rom under Nordic Edge, der dei viser andre korleis dei har nyttar fag som matte, samfunnsfag og naturfag i kombinasjon med koding og digitale hjelpemiddel.

Stina Rønningen (14) og Thomas Bolme (14) løyser oppgåva på ipad.

Gløymd del av faget

Det var kommunalsjefen for oppvekst i Time kommune, Trygve Apeland, som for eit år sidan kom på ideen om å visa kor langt kommunen og skulen har kome på dette feltet.

– Det er veldig kult å jobba på ein skule som satsar på dette, seier Kine Eimhjellen som er lærar i mellom anna naturfag og samfunnsfag der ho koding passar godt inn i pensum.

– Denne generasjonen vil aldri ha problem med å nytta dei digitale verktøya, men dei må forstå det, seier lærar Asbjørn Hjørnevik.
Det gjer berre elevane gjennom å utforska, og han meiner denne delen av naturfaget har logge brakk.

Annleis skule

Etter at elevane har fått alle lysa i sol og måne, står drone på neste post på programmet, i form av ein ball elevane kan styra ved hjelp av ipaden. Det kan ved fyrste augekast sjå ut som eit leiketøy, men elevane må bruka reknekunnskapane til å finne ut korleis dei skal få ballen til å bevega seg i eit kvadrat på golvet.

– Det er kjekt å vera noko annleis enn vanleg, og så lærer me noko nytt, seier elev Thomas Bolme.

Truls Refsnes (14) og Mia Fjellheim (14) har akkurat fått lysa til å forme seg som ein måne og ei sol ved hjelp av teknologien.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...